Rektor o upadu studenata: To je nasilje i zaštitit ćemo se od njega!

REKTOR Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš je na konferenciji za novinare osudio jučerašnji upad stotinjak studenata na sjednicu Senata Sveučilišta u Zagrebu.

Studenti prekinuli sjednicu zahtijevajući besplatno obrazovanje

"To je nasilje i zaštitit ćemo se od njega! Bili smo na trećoj od sedamnaest točaka dnevnog reda kada su upali studenti. Takvo ponašanje, kao i blokada nastave, ne poštuje akademska pravila", rekao je i dodao da su se neki članovi Senata osjetili ugroženima u tom trenutku.

Rektor nije precizirao kakva bi ta zaštita trebala biti, niti hoće li doći do podizanja tužbe protiv buntovnih studenata. Međutim, priznao je da u programu studenata Filozofskog fakulteta koji traže besplatno studiranje ima "mnogo elemenata koji su dobro koncipirani i koji bi mogli pomoći Sveučilištu".

Podsjećamo, studenti su jučer nepozvano ušli u dvoranu u kojoj se održavala sjednica Senata, prekinuli sjednicu te pročitali proglas u kojem traže besplatno obrazovanje na svim razinama.



Država Sveučilištu duguje 69 milijuna kuna

Ipak, ne odustaje od stava da studiranje treba biti besplatno samo brucošima, dok će daljnja visina školarine ovisiti o broju prikupljenih ECTS bodova. Dosadašnji sustav plaćanja školarine ocijenio je "nakaradnim, jer su oni koji su prilikom upisa na fakultete automatski bili oslobođeni plaćanja školarine, tu privilegiju zadržavali do kraja studija, bez obzira na uspjeh".

Bjeliš je spomenuo i dug države prema Sveučilištu za ovogodišnje studentske participacije, honorare vanjskim suradnicima i božićnice od 2001. godine koji se popeo na 69 milijuna kuna. 

Dodao je kako je sustav krenuo od premise da studentske participacije ne smiju biti dio redovitih prihoda fakulteta, no, to nije ostvareno jer je sustav financiranja takav da ono što se osigurava iz državnog proračuna nije dovoljno za normalan rad i razvoj fakulteta.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.