Reakcije na najavljeno proglašenje izvanrednog stanja u SAD-u

Ilustracija: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump u svojoj predizbornoj kampanji obećao je Amerikancima da će sagraditi zid na granici s Meksikom. 

>>Trump će proglasiti izvanredno stanje zbog izgradnje zida

Najprije je tvrdio da će ga financirati Meksiko, potom je rekao kako će pronaći financije za njega, a sada je odlučio proglasiti izvanredno stanje u zemlji kako bi ga sagradio jer mu Kongres nije odobrio tražena sredstva.

Naime, američki Kongres glasao je o zakonu kojim se omogućava nastavak rada federalne vlade. Zakon regulira financiranje rada vlade i njime se sprječava nova blokada vlade.


Nakon glasanja u oba doma Kongresa, zakon odlazi na potpisivanje predsjedniku Trumpu, koji će proglasiti i izvanredno stanje u SAD-u.

Što je točno izvanredno stanje?

Vrhovni sud SAD-a nikada nije točno definirao što točno spada pod izvanredno stanje. Definicija izvanrednog stanja upravo je ono što bi odredilo je li odluka nekog predsjednika o proglašenju izvanrednog stanja zakonita ili ne. 

Izvanredno stanje proglašava se u vremenima krize i efektivno omogućava predsjedniku da zaobiđe redovni politički proces odlučivanja. 

Kako piše BBC, proglašenjem izvanrednog stanja Trump će dobiti ovlasti sadržane u više od 100 različitih zakona. 

Te ovlasti omogućit će mu da zaobiđe redovni proces odlučivanja, a zamišljen je kao mehanizam koji bi djelovao u stanju nužde kada je potrebno donositi brze odluke i kada se ne može čekati odluka Kongresa.

Postavlja se pitanje opravdava li situacija na granici Meksika i SAD-a proglašenje izvanrednog stanja. 

S jedne strane, na granici s Meksikom se, javlja BBC, svakog dana vrati ili uhiti preko 2000 ljudi. Oni koji se zalažu za proglašenje izvanrednog stanja, kažu da je to dovoljan podatak.

Drugi tvrde kako je taj broj znatno niži nego prije deset godina te da se brojne osobe koje pokušavaju prijeći granicu predstavljaju kao tražitelji azila, što znači da pokušavaju ući u SAD legalno. 

Iz minute u minutu:

03:20 Potpisivanje deklaracije o proglašenju izvanrednog stanja pratite uživo tijekom dana na Indexu.

03:10 Službenik iz Trumpova ureda za CNN je otkrio da će predsjednik sutra, po američkom vremenu, objaviti da će proglasiti izvanredno stanje kako bi iz raznih administrativnih sredstava povukao financije za izgradnju zida na granici s Meksikom. 

Predsjednik će, prema tom službeniku, najaviti da će povući ukupno 8 milijardi dolara.

Službenik nije otkrio odakle će točno povući sav taj novac, kao ni hoće li proglašenje izvanrednog stanja izdržati sudsku tužbu koju najavljuju demokrati.

03:05 Zakon je proslijeđen predsjedniku Trumpu koji ga treba potpisati.

02:55 Nakon sat vremena raspravljanja u Zastupničkom domu Kongresa, održano je glasanje o zakonu. Kako javlja Reuters, zakon je usvojen u većinom od 300 glasova za naprema 128 glasova protiv.

02:24 Novinari CNN-a javljaju kako se očekuje da će sudovi blokirati Trumpovu odluku o proglašenju izvanrednog stanja te da bi sudski procesi mogli potrajati do kraja njegovog predsjedničkog mandata.

01:50 Zastupnički dom u Kongresu započeo je raspravu o zakonu, nakon koje slijedi glasanje.

01:20 Vođa vladajućih u Senatu, Mitch McConnell, koji je prvi i objavio da će Trump proglasiti izvanredno stanje, otkrio je novinarima kako je izgledao njegov današnji razgovor s predsjednikom. 

“Razgovarali smo o zakonu. Preklinjao sam ga da ga potpiše. To mi je bilo u fokusu”, rekao je.

01:00 Zakon o sigurnosti granice koji je izglasao Senat, a koji treba izglasati Zastupnički dom u Kongresu te koji će na koncu potpisati Trump, osigurao bi 1,37 milijardi dolara za izgradnju 88,5 km novih fizičkih zapreka na granici. To je ista razina financiranja koju je Kongres osigurao za mjere sigurnosti na granici prošle godine uključujući prepreke, ali ne i betonski zid.

00:50 Izvor upoznat sa situacijom rekao je da je Bijela kuća utvrdila iznos od 2,7 milijardi dolara, koji je ranije osigurao Kongres, a mogao bi se preusmjeriti za financiranje zida kao dio izvanrednog stanja.

Izvor je rekao kako su odvjetnici Bijele kuće provjerili brojke i vjeruju da će izdržati tužbu na sudu. Prema ustavu, Kongres drži nacionalnu blagajnu i donosi glavne odluke o trošenju novca poreznih obveznika.

Trumpova administracija natuknula je kako bi mogla iskoristiti ovlasti nacionalnog izvanrednog stanja da preusmjeri novac koji je Kongres već predvidio za druge svrhe, u plaćanje zida na američko-meksičkoj granici.

00:40 Dvostranački kompromisni zakon o financiranju savezne vlade koji bi trebao uskoro stići na Trumpov stol nakon što se izglasa u Senatu koji vode republikanci i u Zastupničkom domu koji vode demokrati, osigurat će više od 300 milijardi dolara za ministarstvo domovinske sigurnosti i niz drugih agencija do 30. rujna, kraja tekuće proračunske godine.

Financiranje tih agencija istječe danas, što bi izazvalo još jednu djelomičnu blokadu savezne vlade u subotu ujutro ako Kongres i Trump ne djeluju žurno.

00:30 CNN javlja kako su iz Bijele kuće poručili da su detalji na deklaraciji o proglašenju izvanrednog stanja gotovi.

Očekuje se da će detalji biti objavljeni nedugo nakon glasanja o zakonu za nastavak financiranja federalne vlade u Kongresu.

00:28 Iz ministarstva pravosuđa su upozorili Bijelu kuću kako je gotovo sigurno da će sudovi blokirati Trumpovo proglašenje izvanrednog stanja, barem privremeno, javlja ABC News. 

Tako će se Trumpa spriječiti da odmah zaobiđe Kongres i pomoću novih ovlasti počne graditi zid. 

No kako je za ABC rekao izvor iz Bijele kuće, ondje su uvjereni da će u žalbenom postupku oni izaći kako pobjednici.

Pravnici iz Bijele kuće, Domovinske sigurnosti i Pentagona danima rade na različitim opcijama kako bi predsjednik mogao doći do sredstava za zid, javlja ABC.

00:12 Kako javlja CNN, republikanski senatori su izrazili sumnje o proglašavanju izvanrednog stanja kako bi se izgradio zid na granici s Meksikom. 

Neki od njih su CNN-u rekli da žele čuti što će točno Trump reći.

Teksaška senatorica Susan Collins je rekao kako smatra da se radi o pogrešnoj odluci. 

“Izvanredno stanje je smišljeno za prirodne katastrofe i slične događaje ili napade na zemlju poput onog 11. rujna. Čini mi se da se radi o potkopavanju procesa i volje Kongresa, a nisam siguran i da je u skladu s ustavom da predsjednik koristi izvanredno stanje kako bi prenamijenio milijarde dolara koje je Kongres namijenio za druge ciljeve”, rekao je.

23:42 O proglašenju izvanrednog stanja oglasio se i senator Marco Rubio. 

Rubio je rekao kako na južnoj granici postoji kriza, ali da nije dovoljno velika da bi se kršio ustav. 

“Današnja nacionalna kriza vrti se oko granične sigurnosti. Ali neki drugi predsjednik bi mogao nametnuti istu taktiku.

Pričekat ću da vidim na koje se zakonske i ustavne odredbe predsjednik poziva prije nego što dam službenu izjavu. Ali skeptičan sam i ne vjerujem da će to biti nešto što mogu podržati”, rekao je Rubio, javlja BBC.

23:38 Kako prenosi BBC, pojavila su se izvješća da će Trump koristiti sredstva namijenjena za elementarne nepogode i njihovo rješavanje kako bi sagradio zid. 

Kongresnica iz Portorika se tim povodom obratila Trumpu i zamolila ga da ne uzima novac namijenjen za Portoriko i rješavanje tamošnje krize.

23:33 Oglasila se i zasad jedina političarka iz redova demokrata koja se planira kandidirati 2020. na predsjedničkim izborima, Elizabeth Warren.

“Meksiko nije htio platiti za Trumpov zid. Kongres ga nije htio financirati u potpunosti. Stoga sada ima izljeve bijesa i proglašava izvanredno stanje. Moj novi zakon bi ga zaustavio u tome da koristi sredstva namijenjena popravku šteta za svoj mali projekt”, rekla je.

23:25 O Trumpovoj odluci se na Twitteru oglasio i Bernie Sanders, rekavši kako ne postoji izvanredno stanje kada se radi o južnoj granici. 

“Ovo što predsjednik Trump radi je nezakonito i tome se moramo žestoko usprotiviti na sudovima”, rekao je.

23:23 Trumpovi protivnici iskopali su njegov tvit koji koriste protiv njega, a koji ujedno i pokazuje kako se njegov stav promijenio otkako je predsjednik.

Tvit je iz 2014. godine kada je Trump sugerirao Kongresu da spriječi tadašnjeg predsjednika Baracka Obamu da iskoristi svoje ovlasti i provede imigracijsku reformu. 

“Republikanci ne smiju dozvoliti predsjedniku Obami da ruši ustav SAD-a za svoju korist i zato što nije sposoban da se dogovori s Kongresom”, pisao je Trump 2014. 

Trump se, podsjetimo, nije uspio dogovoriti s Kongresom oko financiranja njegovog zida. Od Kongresa je zatražio 6 milijardi dolara za zid, a Kongres mu je dao 1,3 milijarde. 

Stoga će Trump sada proglasiti izvanredno stanje kako bi financirao zid.

23:14 O Trumpovoj odluci su se oglasili i predsjednica Zastupničkog doma u Kongresu Nancy Pelosi kao i vođa oporbe u Senatu Chuck Schumer. 

Prozvali su Trumpovu odluku nezakonitom. 

“Ovo nije izvanredno stanje, a predsjednikovo izazivanje straha situaciju ne čini izvanrednom”, rekli su.

“Proglašavanje izvanrednog stanje bilo bi nezakonito. Bila bi to velika zloupotreba moći predsjednika kao i očajan pokušaj skretanja pažnje s činjenice da je Trump prekršio svoje obećanje da će Meksiko platiti za njegov zid”, poručili su demokrati,

“Ovo je još jedan prikaz Trumpovog nepoštovanja za vladavinu prava. Ovo nije izvanredno stanje, a predsjednikovo izazivanje straha ne čini situaciju izvanrednom. Nije mogao uvjeriti Meksiko, Amerikance, ali ni svoje stranačke kolege da plate za njegov neučinkovit i skup zid, pa sada pokušava zaobići Kongres u očajničkom pokušaju da poreznike zainteresira za ovo. Kongres će braniti svoj ustavni autoritet”, rekla je Pelosi.

23:05 Spisateljica Ann Coulter poručila je da je Trump američka Merkel, ali Njemačka sada nije važna jer je Trump upravo uništio SAD.

23:00 U međuvremenu, na društvenim mrežama se gomilaju kritike na račun ove Trumpove odluke.

Kongresnik Emanuel Cleaver je napisao kako su izvanredna stanja problem s oružjem na ulicama, klimatske promjene, nejednakost u prihodima i pristup zdravstvu, ali da to izgradnja zida nije.

22:50 Zakon potom odlazi na glasanje u Zastupničkom domu Kongresa, nakon čega će ga potpisati Trump.

22:30 Senat je glasao o zakonu. Zakon je prihvaćen s 83 glasa za i 16 glasova protiv.

21:45 Informaciju je potvrdila i glasnogovornica Bijele kuće.

21:35 CNN je objavio izjavu senatora Mitcha McConnella, koji predstavlja vladajuće u Senatu i koji je prvi rekao kako očekuje da će predsjednik Trump potpisati zakon, ali i da će proglasiti izvanredno stanje kako bi mogao sagraditi zid na granici s Meksikom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.