Ratni veterani iz BiH blokirali granične prijelaze: "Spremni smo podići šatore"

Screenshot: Al Jazeera Balkans

RATNI veterani "Zaboravljeni branitelji" blokirali su danas nekoliko graničnih prelaza u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, kako bi izvršili pritisak i izborili se za usvajanje rezolucije o veteranima, piše Al Jazeera Balkans.

Veterani traže usvajanje zakona o jedinstvenom registru pripadnika Oružanih snaga Federacije BiH i objavu popisa korisnika prava.

Predsjednik Udruge "Zaboravljeni branitelji" Drago Grbavac ističe da je današnji potez branitelja očajnički krik za njihova osnovna prava.

Spremni na podizanje šatora


"Danas Parlament Federacije BiH zasjeda i oni bi mogli ovo riješiti za pet minuta da hoće. Što će biti vidjet ćemo, ni sam ne znam. Samo vidim da su ljudi ogorčeni, nezadovoljni i spremni na sve.

Neki čak govore da će na granicama ostati do Sudnjeg dana ako treba, a spremni su i razapeti šatore ukoliko se danas ništa ne riješi", kazao je Grbavac za agenciju Anadolija.

Naglasio je da su "Zaboravljeni branitelji" najavili da se neće vraćati dok rezolucija ne bude usvojena i da su toliko očajni da odgovornost za njihove postupke nitko neće i ne može snositi.

Blokiran je granični prelaz Bijača, a također su blokirani GP Gorica - Vinjani, GP Kamensko - Trilj, GP Izačići i GP Orašje - Odžak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.