Raste napetost u Južnokineskom moru: kineska vojska spremna "razbijati nosove"

Foto: FaH

POJEDINCI u kineskoj vojsci traže odlučniji odgovor nakon donošenja presude kojom je arbitražni sud u Haagu ustvrdio kako ta država nema posebna povijesna prava na to Južno kinesko more.  

Kina od samog početka arbitraže ne priznaje nadležnost tog suda, a nedavna je odluka samo pojačala ionako visoke tenzije u tom strateški važnom dijelu Pacifika.

Dijelovi kineske vojske sada traže ozbiljniju akaciju, što ne isključuje i upotrebu oružja. Potencijalne mete su pomorske snage SAD i njihovi lokalni saveznici.

"Narodna oslobodilačka armija je spremna", za Reuters je izjavio anonimni izvor s vezama u vojnom vrhu. "Trebali bismo otići i razbiti im nos, kao u Vijetnamu 1979.", rekao je, referirajući se na kinesku kaznenu intervenciju zbog vijetnamske invazije na Kambodžu.

Smatra se da kineski predsjednik Xi Jinping nije spreman zaoštravati situaciju uoči sastanka G20 u rujnu čiji će Kina biti domaćin.

Akademici povezani s vojskom i umirovljeni časnici šalju agresivne poruke. Umirovljeni pukovnik Yue Gang smatra da bi Kina trebala biti dovoljno samouvjerena da izazove incident kojim će Amerikance izbaciti iz regije. "Kina nije zastrašena američkim nosačima zrakoplova i ne boji se konfrontacije", napisao je Yeo.

Čini se da vlada u Pekingu ne dijeli takve agresivne stavove. Kineski ministar vanjskih poslova istaknuo je važnost dijaloga, naglasivši kako je trenutak da se stvari vrate na "pravi kolosijek" i "okrene se nova stranica" nakon presude arbitražnog suda.

Strani diplomati u Kini smatraju kako je vjerojatno da će do idućeg poteza doći nekada nakon završetka G20 sastanka u rujnu, i američkih predsjedničkih izbora u studenom ove godine.   

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.