Ekipa koja štiti Ramljaka zapetljala se u lažima oko konzultanata

Foto: Hina, Index

PARALELNO s nastojanjima Ramljakovih bliskih suradnika da relativiziraju angažman njegove bivše tvrtke u Agrokoru, u financijskim se krugovima pojavila informacija kako AlixPartners nije bio najjeftiniji savjetnik koji je predao ponudu za restrukturiranje.

>> KAKVA SLUČAJNOST Ramljakova bivša tvrtka angažirana isti dan kao i strani savjetnik


To je u suprotnosti s izjavom Marice Vidaković koja je, braneći Ramljaka nakon što smo otkrili da je u Agrokoru angažirana i njegova bivša tvrtka, kazala kako je ponuda AlixPartnersa bila "višestruko jeftinija od drugih konzultanata".

U kuloarima se priča da je povoljnija bila ponuda McKinseya, a od njih je Index uspio dobiti tek kurtoazni odgovor menadžera za centralnu Europu Jurice Novaka: "McKinsey&Company u pravilu ne komentira procese odabira konzultanata."

Je li AlixPartners bio najpovoljniji cijenom ili paketom hrvatskih savjetnika?


No to i nije pitanje na koje nam mora odgovoriti McKinsey, javnosti je to dužan objasniti Ante Ramljak koji je, kao i štošta drugo, od javnosti sakrio detalje pozivnog natječaja na koji su pristigle ponude i BCG-a i Roland Bergera.

Prokuristica Kraša nedavno je u izjavi za N1 izgovorila gomilu zbunjujućih podataka. Kao prvo, da je privremeno vjerovničko vijeće odobrilo angažman AlixPartnersa s troje hrvatskih podizvođača. Do sada su iz Agrokora komunicirali da je izvanredna uprava odabrala AlixPartners 25. travnja koji je, kako smo nedavno otkrili, isti dan angažirao Texo Management. Nije bilo govora u službenom priopćenju da je privremeno vjerovničko vijeće dalo potvrdu za tu akciju, samo je navedeno da je Ministarstvo gospodarstva odobrilo posao.

Drugo, Marica Vidaković kaže da su na drugoj sjednici vjerovničkog vijeća raspravljali o interesu javnosti za savjetnike. U službenim priopćenjima o sjednici nema te teme. Možda zato što je nikada nije ni bilo? Naime, AlixPartners je angažiran 25. travnja, druga sjednica je održana 1. lipnja. Tada se nije znalo ništa o troškovima koji su objavljeni tek u studenom, pa je nejasno o čemu ona priča. Osim da brani Ramljaka. Savjetnici i njihove naknade nisu spomenuti kao teme sjednice, što se lako može vidjeti na stranicama Agrokora.

Uostalom, čak ni AlixPartners u svom odgovoru Indexu, komentirajući angažman Texa, nikada nije navodio da su bili višestruko jeftiniji, nego ističu da su u svojoj ponudi "prepoznali da je zbog složenosti situacije, njene političke osjetljivosti i gospodarskog značaja ovog procesa diljem regije bilo važno naći i angažirati specijalizirane domaće savjetnike".

Beveridge: Zatekli smo hrvatske konzultante pa smo ih testirali


Alastair Beveridge, šef AlixPartnersa, također ne uspijeva zadržati uvjerljivost i konzistentnost. U nedavnom je intervjuu Jutarnjem listu branio Antu Ramljaka i govorio kako je Alix testirao hrvatske savjetnike koje su zatekli u Agrokoru. Nije jasno kako su ih mogli zateći ako su se javljali na pozivni natječaj? Na koji su se prijavili sa svojim domaćim podizvođačima?

Jer na pitanje u istom intervjuu kako to da su Texo angažirali isti dan, izrekao je povijesno: "Tek kad je Agrokor pristao na naše uvjete, bilo je moguće finalizirati ugovore s podizvođačima." Time Beveridge zapravo priznaje da je Ramljak u trenutku kad je birao savjetnika imao na stolu Alixovu ponudu koja je već uključivala njegovu dojučerašnju tvrtku. I gle čuda, od svih ponuda odabrao je baš onu AlixPartnersa, što potvrđuje ionako ozbiljnu sumnju na korupciju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.