KORONAVIRUS

Ramadan: Ako se lobiji neće uplitati, nema problema s odobrenjem oxfordskog cjepiva

Foto: N1

BRITANSKA regulatorna agencija za medicinu i javno zdravlje (MHRA) odobrila je uporabu cjepiva koje je razvila tvrtka AstraZeneca u suradnji sa Sveučilištem Oxford.

Riječ je o drugom cjepivu odobrenom za uporabu u Velikoj Britaniji koja je odobrila Pfizer/BioNtechovo cjepivo 2. prosinca te počela cijepiti štićenike domova za starije i druge najosjetljivije populacije. Cijepljenje će u Velikoj Britaniji početi 4. siječnja.

Znanstvenik Kristijan Ramadan iz Oxforda rekao je za N1 kako se radi o vrhunskom cjepivu koje ima svoje prednosti u odnosu na Pfizer-BioNTechovo cjepivo.

"Prednost je što će biti znatno jeftinije i podobnije za masovnu proizvodnju i što se može čuvati u običnom hladnjaku na temperaturi od 2 do 8 stupnjeva za razliku od Pfizer-BioNTechovog koje zahtijeva pohranu pri temperaturi na 70 stupnjeva Celzijevih ispod ništice", rekao je.

Dodao je i kako je prema nekim istraživanjima dovoljna čak i jedan doza.

"Druga doza primat će tek za 12 tjedana. S prvom dozom je velika zaštita", rekao je Ramadan.

Smatra da u EU ne bi trebalo biti problema s odobrenjem ovog cjepiva ako neće biti uplitanja američkog lobija.

Cjepivo Oxford-AstraZeneca počelo se razvijati u prvim mjesecima 2020., a na prvom volonteru testirano je u travnju i od tada je prošlo velika klinička ispitivanja na tisućama ljudi.

Uskoro opširnije

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.