Radnici Uljanika izašli pred upravu, za sutra najavljen štrajk zbog kašnjenja plaća

Foto: Regionalexpress
 
RADNICI Uljanika za sutra planiraju štrajk. Nezadovoljni su činjenicom da još uvijek nisu dobili plaću za prosinac. Jutros su se okupili pred zgradom uprave tog brodogradilišta, piše Regional Express.
 
Stotinjak radnika pulskog brodogradilišta Uljanik samoincijativno se uz povike "Upravo odlazi" okupilo pred upravnom zgradom brodogradilišta iskazujući nezadovoljstvo neisplatom plaća za prosinac i božićnica, a strahujući za budućnost tvrtke tražili su i odlazak uprave. 
 
Okupljanje je trajalo nešto više od sat vremena nakon čega su se radnici vratili na svoja radna mjesta.
 
Okupljanje rezultat nezadovoljstva radnika
 
Okupljanje radnika je rezultat nezadovoljstva radom Uprave, ali i sindikata. Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije rekao je da, ukoliko plaće ne budu isplaćene, za sutra je najavljen štrajk.
 
Bulić je dodao kako je današnje okupljanje radnika spontano jer su nezadovoljni time što nisu dobili plaće. Sindikat u Uljaniku broji oko 400 članova.
 
Održava se sastanak štrajkačkog odbora
 
Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata kazao je kako je upravo na sastanku štrajkačkog odbora s kojim dogovara sve detalje štrajka.
 
"Radnici su pokazali nezadovoljstvo, pred njih je izašla Uprava Uljanika, koji su ponovili već rečeno ovih dana, a to je da do isplate plaća neće doći dok se ne dobije odobrenje za kredit", kazao je Cerovac. Jadranski sindikat u Uljaniku ima oko 700 članova. 
 
Nastavljen postupak mirenja
 
U Uljaniku se nastavlja postupak mirenja, a tijekom dana trebali bi biti održani skupovi zaposlenika na kojima će govoriti predstavnici Uprave. Oni će pokušati pojasniti situaciju i dobiti još nekoliko dana vremena prije zakazanog štrajka ne bi li u međuvremenu stiglo odobrenje jamstva iz Europske komisije. 
 
Odluka o štrajku tijekom dana
 
Ovisno o vijestima iz Bruxellesa i raspoloženju radnika, konačnu odluku o tome kreću li radnici Uljanika sutra u štrajk ili će se on odgoditi za nekoliko dana donijet će tijekom dana štrajkaški odbor.
 
Vlada je na sjednici 11. siječnja ovlastila Ministarstvo financija da u ime RH izda državno jamstvo u iznosu od 96 milijuna eura za kreditno zaduženje Uljanika radi provedbe sanacije i financijske konsolidacije  Jamstvo postaje aktivno tek odobrenjem  Europske komisije.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.