Putin upozorio: Dosta je, prestanite prijetiti Sjevernoj Koreji

Foto: FAH

NOVINARI portala CNN James Griffiths, Matthew Chance i Steve George u nedavnom članku izvještavaju o odnosima Rusije, Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, u kontekstu nuklearnog naoružanja.

U nastavku prenosimo dijelove njihovog članka.

"Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je posljednje sjevernokorejsko lansiranje bombe, no zabranio je da se tu zemlju "zastrašuje", a u govoru u Kini pozvao je na mirno rješenje, posebno u vezi sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Sjeverna Koreja je u svoju obranu izjavila da je nuklearni test odgovor na nuklearnu opasnost i prijetnju koju joj predstavlja SAD".

Teritorij SAD-a u dometu raketa?

"Sjeverna Koreja u nedjelju je testirala projektil Hwasong-12 s dometom od 4500 kilometara, čime može doseći Guam, teritorij SAD-a. Time je pokazala da se može suprotstaviti SAD-u.

Putin je na komentar glasnogovornika Bijele kuće Seana Spicera da je i Rusija vrlo blizu područja nuklearnih testova odgovorio da sve strane trebaju pronaći mirna rješenja.

To je rekao na summitu "One Belt One Road" ("Jedan pojas, jedna cesta") u Pekingu, gdje se susrelo 29 poglavara država, a koji je organizirao kineski predsjednik Xi Jinping, kako bi promicao svoju viziju globalnoga širenja Kine".

Ruski odnosi sa Sjevernom Korejom

"Rusija i Sjeverna Koreja nemaju jake trgovačke veze, ali grade gospodarske odnose. Rusija je dozvolila da oko 50.000 stanovnika Sjeverne Koreje sudjeluje u fizičkim radovima na projektima u svojoj zemlji. Jedna je od rijetkih koja održava diplomatske veze sa Sjevernom Korejom.

Matthew Chance, CNN-ov dopisnik iz Moskve, kaže da Rusija smatra da pomoću Sjeverne Koreje može steći prednost pred SAD-om te da ne reagira toliko na njihovo nuklearno naoružanje jer zna da nije jedna od sjevernokorejskih meta".

Američko vijeće za nacionalnu sigurnost osuđuje lansiranje raketa

"Američko vijeće za nacionalnu sigurnost (UNSC) u ponedjeljak je objavilo da će nastaviti pratiti zbivanja u Sjevernoj Koreji, koju smatra nestabilnom, te da će prema potrebi odrediti sankcije.

UNSC je osudio sjevernokorejsko ranije lansiranje projektila , a poduprli su ga Rusija i Kina.

Američki predsjednik i njegova administracija prije su prijetili poduzimanjem izravnih vojnih napada, ali shvatili su da takav način sučeljavanje nema učinka, pa su razvoj budućih zbivanja prepustili UNSC-u", zaključuje se u članku CNN-a.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.