Puljak: Planiramo dignuti kredit od 150 milijuna eura

Foto: PIXSELL/Marko Prpic

Gradu Splitu odobren je zajam Europske investicijske banke za financiranje razvojnih projekata u iznosu od 150 milijuna eura. Grad bi, kako kaže gradonačelnik Ivica Puljak, prvo imao na raspolaganju 71 milijun eura, dok bi se ostatkom novca raspolagalo po uvrštavanju u proračun kroz nekoliko godina.

Na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća odlučivat će se o odluci podizanja kredita. U slučaju pozitivne odluke, po suglasnosti Ministarstva financija i vlade RH, slijedi potpis Ugovora o financiranju u iznosu od 71 milijun eura, koji bi Grad mogao konzumirati u više tranši.

Puljak je na konferenciji za medije rekao kako je održan konstruktivan sastanak sa svim političkim opcijama. „Očekujemo kako će svi vijećnici podržati podizanje kredita od Europske investicijske banke. S kreditom bi se zadužili za infrastrukturne projekte, izgradnju plaže Žnjan, Tehnološki park na Dračevcu, gradnje i rekonstrukcije vrtića, škola, dvorana i sve ono što smo naveli u odluci i što planiramo raditi”, rekao je Puljak. 

Most neće podržati kredit, SDP samo pod određenim uvjetima

Europskoj investicijskoj banci, kako Puljak tvrdi, nije u interesu profit, već razvoj javnih infrastruktura i razvoj grada. „Kredit bi se uzeo na početno od pet godina i na financiranje od 20 godina, što znači da bi se sva javna infrastruktura financirala u dužem periodu da bi se kroz oslobođena sredstva mogli financirati neki drugi projekti poput obnove Poljuda i gradnje cesta koje se ne mogu financirati iz kredita”, kaže Puljak te dodaje kako je povoljnost kredita njegova fleksibilnost po pitanju projekata koji se mogu mijenjati. 

Splitski Most izjasnio se kako neće podržati Odluku o zaduživanju Grada Splita za 150 milijuna eura na 25 godina jer projekti nisu dovoljno dobro pripremljeni. Vijećnici SDP-a izjasnili su se kako će podržati kredit uz određene uvjete. „Oni su rekli da će podržati ako je to konačna verzija Ugovora, što i je. Oni žele da vijeće bude više uključeno u proces. Smatram kako su uključeni u projekte jer se svi financiraju kroz odluke gradskog vijeća”, smatra Puljak. 

Puljak očekuje podršku vijećnica na sutrašnjoj sjednici i, kako kaže, ne vidi ni jedan razlog da se ovakva vrsta projekata ne podrži jer se radi o javnim projektima. 

Puljak komentirao odluku Suda o ukidanju Odluke komunalnog reda

Na upit novinara Puljak je komentirao odluku Visokog upravnog suda koji je ukinuo Odluku o komunalnom redu Grada Splita. Kako sud navodi, odluka je ukinuta jer je savjetovanje s javnošću trajalo 20 dana, što je kraće od predviđenih 30. Odlukom koju je sud ukinuo, Grad Split je uklonio niz štekata, bankomata i trafika. 

„Vlada je donijela niz zakona gdje savjetovanje nije trajalo 30 dana, što mi je bilo vrlo čudno, jer po tome bi sada svaki Zakon koji je tako donijela vlada trebao biti ukinut. Vidjet ćemo. Možda će to sada postati praksa pa će Sud ukinuti svaki Zakon za koji javno savjetovanje nije trajalo 30 dana”, rekao je Puljak i dodao:

„Što se tiče stanja na terenu, neće se ništa promijeniti. Mi smo uveli red u Grad i suzili smo red štekata. Smatram da je to naišlo na odobrenje velike većine građana. Grad je prodisao i puno je ljepši i uredniji. Stanje se neće mijenjati.”

Puljak kaže kako neće sklapati nove ugovore koji su protiv konzervatorskih smjernica. Što se tiče ugostitelja koji imaju potpisane ugovore, Puljak kaže kako će tako ostati dok nova Odluka o komunalnom redu ne bude donesena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.