SMRT DJEČAKA U METKOVIĆU

Pučka pravobraniteljica o smrti Gabrijela: Gdje su odgovori?

Foto: Index, FAH

PUČKA pravobraniteljica Lora Vidović prozvala je Ministarstvo zdravstva, Hrvatsku liječničku komoru i Hrvatsku komoru medicinskih sestara jer nisu dali jasne odgovore na brojna pitanja u vezi propusta u liječenju dječaka Gabrijela iz Bebića iz Metkovića.

Upozorila je Ministarstvo zdravstva i pozvala ih da je u roku od 60 dana izvijeste o rezultatima dodatnih zdravstveno-inspekcijskih nadzora pokrenutih povodom smrti dječaka Gabrijela Bebića, kao i o drugim postupcima koji jesu ili će biti pokrenuti protiv odgovornih, ali i o usklađivanju mreže zdravstvene zaštite sa stvarnim potrebama građana.

Pučka pravobraniteljica primila je, navodi, pritužbe od njegovih roditelja Ivane i Miše Bebića iz Metkovića te liječnice Ksenije Kaleb o postupanju u ovom slučaju.

Ministarstvo zdravstva ranije je izvijestilo pučku pravobraniteljicu kako je proslijedilo stručno mišljenje zdravstvene inspekcije Državnom odvjetništvu koje će procjenjivati ima li elemenata za kazneni progon u slučaju smrti Gabrijela Bebića.

"Kako je moguće da liječnici odbiju pregledati bolesno dijete"

"No kaznena odgovornost za medicinsko zbrinjavanje, ili njen izostanak, ne isključuju postojanje povrede radne dužnosti te disciplinske ili neke druge odgovornosti, a dosadašnji nadzori Ministarstva zdravstva, Hrvatske liječničke komore i Hrvatske komore medicinskih sestara, nisu dali jasne odgovore na brojna pitanja koja su i dalje otvorena u vezi stručnih i organizacijskih nedostataka i propusta te odgovornosti za njih. Zbog toga se u javnosti dodatno gubi povjerenje u institucije i stječe dojam kako nadležna tijela nisu odlučna provesti nezavisni, cjeloviti i objektivni nadzor, nego upravo suprotno, prikrivaju nečiju odgovornost", smatra pučka pravobraniteljica.

Ističe kako stručno mišljenje Službe zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravstva sadrži samo šture podatke, a iskazima liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika koji su sudjelovali u liječenju dječaka poklonjeno je puno povjerenje bez dodatne provjere, analize i stručne ocjene. Pritom se, tvrdi, izbjegava utvrditi tko je sve odgovoran za pogreške u liječenju, premda se jasno konstatira da težina kliničke slike dječaka nije na vrijeme prepoznata.

"Posebno zabrinjava to što, unatoč traženim dodatnim pojašnjenjima, Ministarstvo zdravstva, Hrvatska liječnička komora i Hrvatska komora medicinskih sestara, nisu odgovorili na mnoga pitanja vezano uz propuste učinjene 10. prosinca, kada je otac, u više različitih ordinacija u Domu zdravlja Metković, tražio pomoć za teško bolesnog dječaka. Među ostalim, nisu odgovorili zašto dječaku sve do dolaska u KBC Split nije napravljena niti jedna laboratorijska pretraga, kako je moguće da liječnici odbiju pregledati bolesno dijete, zašto se dio odgovornosti za liječenje prebacuje na oca, zašto je medicinska sestra preuzela odgovornost za procjenu ozbiljnosti zdravstvenog stanja, zašto se liječnica tereti što mu nije dala antibiotik koji joj nije bio na raspolaganju, a nema niti očitovanja o događajima od 8.30 do 8.55 koji se ne navode u nalazu Komisije za stručni nadzor HLK, uz brojna druga pitanja", rekla je Lora Vidović.

Odvjetnik dr. Kaleb: Ovo je skandal

Naglašava kako se ustavno pravo na život ni pod kojim uvjetima ne smije ograničiti, a s obzirom na to da Ustav posebno štiti djecu te da svima jamči pravo na zdravstvenu zaštitu, tvrdi da Ministarstvo zdravstva i strukovne komore imaju obvezu i odgovornost dodatnu ispitati sve okolnosti koje su dovele do smrti dječaka Gabrijela Bebića i u okviru svojih nadležnosti procesuirati osobe odgovorne za propuste u njegovu liječenju jer je, neovisno od eventualnom pokretanju kaznenog postupka, učinkovita istraga povrede ovih ustavnih prava izuzetno značajna.

Odvjetnik Ksenije Kaleb Antonio Volarević za Index je komentirao potez pučke pravobraniteljice i rekao da je Hrvatska liječnička komora u ovom slučaju teško ugrozila temeljna ljudska prava njegove klijentice, pedijatrice Ksenije Kaleb, koja je jedina pomogla dječaku Gabrijelu Bebiću i prepoznala da se nalazi u životnoj opasnosti.

"Izrazito sam zadovoljan što u Hrvatskoj ipak postoji život, očito i pravda i što netko brine o pravima građana, a to je zasad samo pučka pravobraniteljica. Ovime je potvrđeno sve ono što smo mi govorili u početku ovog skandala te se pitam samo kako i dalje gospodin Luetić (op.a. predsjednik Hrvatske liječničke komore) koji čvrsto stoji iza nalaza HLK može mirno spavati. Budući da je pučka pravobraniteljica prozvala i Ministarstvo zdravstva, napominjem da sam i ja prije dva mjeseca ministru zdravstva Milanu Kujundžiću poslao zahtjev radi provedbe izvanrednog nadzora nad radom HLK, s napomenom da se radi o teškoj ugrozi temeljnih ljudskih prava s njihove strane prema mojoj klijentici dr. Kseniji Kaleb. Do danas nisam dobio nikakav odgovor Ministarstva zdravstva, a niti od HLK koja očito ignorira i punomoćnicu sabora za zaštitu temeljnih ljudskih prava, Loru Vidović, pučku pravobraniteljicu", rekao je za Index odvjetnik dr. Kaleb.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.