Pucar iz Podravke novi predsjednik HUP-a

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

PREDSJEDNIK Uprave Podravke Marin Pucar u srijedu je izabran za novog predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), doznaje se iz tog udruženja.

Pucar, koji je na čelu koprivničke prehrambene kompanije od veljače 2017. godine, izabran je na danas održanoj sjednici Vijeća članova HUP-a, kojoj su nazočila 62 člana. Osim njega, kandidature za predsjednika HUP-a istaknuli su i predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan te Renato Radić, suvlasnik i predsjednik Uprave tvrtke Prima namještaj.

Predsjednik HUP-a bira se na tri godine

Predsjednika HUP-a bira Vijeće članova HUP-a na vrijeme od tri godine, a ista osoba može biti izabrana za predsjednika udruge najviše dva puta uzastopno.

Predsjednik HUP-a zastupa udrugu, vodi i nadzire poslovanje, odgovoran je za zakonitost njenog rada, saziva sjednice skupštine i izvršnog odbora HUP-a te im predsjeda, a provodi odluke i zaključke tijela udruge.

U proteklih šest godina, dakle u dva mandata, predsjednica HUP-a je bila Gordana Deranja, inače predsjednica Uprave pulske tvrtke Tehnomont.

Sjednica Vijeća članova trajala četiri sata

Sjednica Vijeća članova trajala je, kako doznajemo, četiri sata. Glavno pitanje na početku bilo je treba li organizirati javno ili tajno glasanje. Statut HUP-a, naime, propisuje javno glasanje u Vijeću članica, no dopušta i mogućnost tajnoga glasanja, ako to zatraže dvije trećine članova. Na kraju je odlučeno da glasanje bude tajno. Kandidati su potom predstavili svoje programe. 

U nedavnom razgovoru za Index, Pucar je najavio da će raditi na premošćivanju jaza između velikih i malih članica krovne poslodavačke udruge u Hrvatskoj, Također, najavio je da će raditi na daljnjem povezivanju HUP-a sa sličnim udruženjima u Europi i svijetu, kao i na oporavku hrvatskoga gospodarstva od posljedica koronakrize.  

Skandali u HUP-u

HUP u ovoj godini potresaju skandali koji su kulminirali odlaskom Gordane Deranje s mjesta predsjednice udruge i Davora Majetića s mjesta glavnog direktora HUP-a. Sve je počelo početkom godine, kada je dio zaposlenica optužio zamjenika glavnog direktora Bernarda Jakelića za spolno uznemiravanje. Jakelić je to demantirao, ali otišao je s mjesta zamjenika glavnog direktora, i to uz otpremninu, koja mu je naknadno smanjena.

Sukob u HUP-u nastavio se oko pitanja izmjena Statuta, a na površinu je isplivalo nezadovoljstvo dijela članova. Nezadovoljstvo je do izražaja došlo i sada, u vrijeme izbora novog predsjednika, kada je dio članova, mahom iz većih tvrtki, podržavao Pucara, dok je dio članova, uglavnom iz malih i srednjih tvrtki, ali i dijela velikih, podržavao Furjana. Pucaru su protivnici, među ostalim, zamjerali i to što je na čelu kompanije koja se dijelom nalazi u državnom vlasništvu i u kojoj država, zajedno s mirovinskim fondovima, vodi glavnu riječ. Strahovali su i da iza njega stoji politika. Pucar je, međutim, te optužbe odbacio.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.