Prvi put od katastrofe: Japanski radnici ušli u zgradu reaktora nuklearke u Fukushimi

RADNICI u japanskoj nuklearki Fukushima su ušli u zgradu jednog od reaktora prvi put od katastrofalnog potresa i tsunamija koji je 11. ožujka pogodio Japan.

Tvrtka koja upravlja elektranom izvijestila je da radnici pokušavaju postaviti ventilaciju u reaktoru 1 kako bi iz zraka izašle radioaktivne čestice. Potres i tsunami onesposobili su sustav hlađenja te podigli razinu radijacije u nuklearki. Razina radijacije mora se smanjiti prije nego što se ponovno osposobe sustavi hlađenja.

Radnici će po 10 minuta provesti u zgradi reaktora


Tepco je izvijestio da će 12 radnika raditi u zgradi reaktora, a smjene će im trajati po 10 minuta. "Grupe od četiri radnika će ići i postavljati cijevi. Radit će u vrlo skučenom prostoru", kazao je glasnogovornik Junichi Matsunoto. Fotografije s robota koji su bili u zgradi reaktora pokazale su da u njoj nema radioaktivne vode ili curenja.

Japanska tvrtka je kazala kako očekuje da će kriznu situaciju staviti pod kontrolu do kraja godine. Evakuacijska zona je uspostavljena 20 kilometara od nuklearke zbog straha od visoke razine zračenja. Potvrđeno je da je umrlo oko 14 tisuća ljudi, dok ih se još više od 13 tisuća smatra nestalima. Procijenjeno je da će obnova stajati oko 300 milijardi dolara, što ovu katastrofu čini najskupljom u povijesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.