USPJESI HRVATSKIH LIJEČNIKA

Prvi put kod nas pacijentu ugrađen najmanji pacemaker. Pričali smo s doktorom

Foto: KBC Rijeka

PROŠLOG je petka na Zavodu za kardiologiju Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka prvi put u Hrvatskoj učinjen novi zahvat na srcu.

U dva pacijenta, 65-godišnjaka i 80-godišnjaka, koji su imali poremećaj srčanog ritma ugrađen je najmanji elektrostimulator srca na svijetu (pacemaker), veličine kapsule, točnije dužine 25 milimetara. Riječ je o zahvatu u kojem nije bilo potrebe otvarati pacijente, već im je elektrostimulator koji nema ni žice ni baterije ugrađen kroz preponu direktno u srce.

Zahvat je u angiosali Odjela za invazivnu i interventnu kardiologiju na Sušaku izveo tim doc. dr. Sandra Brusicha i doc. dr. Zlatka Čubranića, aritmologa - elektrofiziologa riječke bolnice, a dr. Brusich je za Index dao prvu izjavu o ovom inovativnom zahvatu koji je prvi put izveden kod nas.

"Zahvat je trajao svega 45 minuta i pacijenti se dobro osjećaju i već će danas biti otpušteni kući. Radili smo im zahvat pod lokalnom anestezijom i već su 8 sati nakon zahvata mogli ustati. Prvo smo imali teoretsku pripremu, morali smo zadovoljiti stroge uvjete te imati dosta zahvata na srcu da bismo uopće mogli pristupiti ovakvom novom zahvatu. Bio sam u Italiji, u Pisi na edukaciji, a prilikom izvođenja zahvata u nadzor mi je došao jedan liječnik iz Mađarske, koji je, kad se vršilo istraživanje o ovom zahvatu, u njega uključio najviše ljudi", rekao je za Index dr. Brusich.

Uređaj bez žica i baterija

Kaže kako postoji više vrsta elektrouređaja, odnosno pacemakera, pa se dijele na jednokomorne, dvokomorne, a ovaj, najmanji pacemaker na svijetu, zasad se proizvodi samo kao jednokomorni i ne može se ugraditi u sve pacijente.

"Ovaj prvi je zasad najjednostavniji, riječ je o kapsuli koja ide direktno u srce, a svi dosadašnji pacemakeri su imali žice, a ovaj nema. Tako da je dosad kod pacijenata kojima su ugrađeni pacemakeri najčešće dolazilo do komplikacija upravo zbog žica iz uređaja ili kad bi pukle elektrode, dolazilo bi do upala, infekcija, a s ovom vrstom pacemakera ne može doći do takvih komplikacija jer isti nema ni žice ni bateriju", objasnio je dr. Brusich za Index.

Navodi kako su svi dosadašnji pacemakeri bili veličine kutije šibica plus još žice, a ovaj najmanji pacemaker na svijetu je skoro veličine kovanice jedne kune, što možete vidjeti na priloženoj fotografiji.

"Recimo, samo dio žice od normalnog pacemakera je veći nego volumen same kapsule, odnosno ovog novog pacemakera", rekao nam je dr. Brusich.

No, zato je, kaže, ovaj pacemaker i deset puta skuplji od sadašnjih pacemakera i zato će ga implantirati samo u one pacijente koji su dosad imali infekcije.

Nije za sve pacijente

"Recimo, pacijentu iz Splita kojemu smo ugradili ovu kapsulu više smo puta dosad morali vaditi pacemaker jer su se pojavile infekcije i prije tri mjeseca smo mu izvadili aparat i sad smo mu ugradili ovu kapsulu. U takvih bolesnika koji su pod povećanim rizikom možemo staviti tu kapsulu, a još jedna od indikacija za postavljanje kapsule je ako su pacijentu začepljene krvne žile. A drugi pacijent kojemu smo ugradili ovu kapsulu ima transplantirani bubreg, imao je infekcije mokraćnih puteva pa smo mu ovu kapsulu stavili preventivno", objasnio je dr. Brusich.

Kaže i kako je ovo revolucija i budućnost medicine te da će za 10 godina većina pacemakera biti takva. Navodi i kako ove kapsule nisu za mlade pacijente jer bi oni tijekom života trebali puno zamjena takvih uređaja koji u prosjeku traju 12 godina.

"Jednom će se vjerojatno usavršiti metoda vađenja ovih kapsula pa će se svima moći ugrađivati, no zasad ciljamo na ljude od 55 do 60 godina starosti pa na dalje jer će trebati manje zamjena tijekom života. Ono što mogu reći je da je ovo stvarno bio timski rad i nastavit ćemo sad s izvođenjem ovog zahvata", rekao je za Index dr. Brusich.

Inače, KBC Rijeka je jedini centar u Hrvatskoj za vađenje pacemakera. Postupci ekstrakcije elektroda ubrajaju se među najkompleksnije i najrizičnije zahvate iz područja kardiologije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.