Zbog plaća prosvjeduje više tisuća učitelja i državnih službenika u Mostaru

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Više tisuća članova sindikata obrazovanja, državnih službenika i namještenika prosvjedovalo je danas u Mostaru tražeći povećanje plaće za 15 posto, isplatu poticaja i popravljanje uvjeta rada te nisu isključili mogućnost organiziranja općeg štrajka ukoliko se ne udovolji zahtjevima. 

Sindikalisti su se najprije okupili ispred sjedišta vlasti Hercegovačko-neretvanske županije u Mostaru, gdje su kritizirali novu vladu koja je izabrana u prosincu prošle godine. 

Sindikalist: Vlada je odlučila pritiscima i silom razbiti ovaj prosvjed, nisu uspjeli

Josip Milić, predsjednik Sindikata Unije neovisnih sindikata Hercegovačko-neretvanske županije, u kojoj se nastava odvija po hrvatskom nastavnom planu i programu, rekao je da sindikati traže povećanje plaće, isplatu jednokratne potpore, zapošljavanje obrazovnih djelatnika koji dugi niz godina rade na ugovor o djelu, te napredovanje u struci. 

"Nažalost vlada se nije odlučila na razgovor sa sindikatima, nego su odlučili pritiscima i silom razbiti ovaj prosvjed, u čemu nisu uspjeli", rekao je Milić. 

Zahtjevi sindikata

Dodao je kako sindikati traže povećanje plaće od najmanje 15 posto.  "Ako se Vlada bude predomišljala, povećat ćemo na 30 posto, a kolektivni ugovor istječe iduće godine", dodao je Milić. 

Po njegovim riječima uz povećanje plaće traži se i isplata jednokratne pomoći u visini prosječne plaće od 650 eura u Federaciji BiH, u suočavanju s inflacijom. 

Predstavnici sindikata nisu isključili mogućnost organiziranja općeg štrajka ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima.  Nakon  okupljanja ispred zgrade županijske Vlade, predstavnici sindikata su organizirali prosvjednu šetnju ulicama Mostara.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.