FOTO U Zagrebu se prosvjeduje protiv stručnog osposobljavanja: "Na mladima Njemačka ostaje"

Foto: Index

INICIJATIVA "Vrijedim više", Mreža mladih Hrvatske, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata danas su održali prosvjed protiv mjera stručnog osposobljavanja u Zagrebu.

U 17.30 počeo je u Zagrebu prosvjed kojim žele upozoriti na stanje na tržištu rada.

"Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa je mjera putem koje se osposobljavaju mlade osobe za rad na radnom mjestu u zvanju za koje su se obrazovale, a s ciljem stjecanja iskustva ili formalnog uvjeta za pristupanje stručnom/majstorskom ispitu", stoji u opisu stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa na stranici mjere.hr Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

"Loša ideja"

"Smatramo da Hrvatska mora biti društvo u kojem si mlada zaposlena osoba može priuštiti samostalan život i da takav ishod nije iznimka nego pravilo. Želimo društvo u kojem ulazak na tržište rada nije proces koji traje nekoliko godina; društvo koje cijeni mlade više od minimalca; društvo gdje radno mjesto nije samo za privilegirane; društvo koje ne tjera mlade u inozemstvo; društvo gdje je ugovor o radu na neodređeno standard; društvo u kojem mladi mogu planirati budućnost.

Držimo da je potrebno hitno poduzeti mjere koje poboljšavaju položaj mladih na tržištu rada, pri čemu kao ključno vidimo ukidanje mjere stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR). Zamišljen kao privremena mjera koja bi mladima povećala konkurentnost na tržištu rada u uvjetima ekonomske krize, SOR se za mnoge pretvorio u jedini način ulaska u svijet rada te je potpuno istisnuo pripravništvo kao oblik zapošljavanja kod kojega plaćeno osposobljavanje dolazi s radnim pravima i garancijom radnog mjesta. Unatoč tome što evaluacije pokazuju slab učinak mjere na stvarno zapošljavanje mladih, od mjere ne samo da se ne odustaje, nego se njezina primjena početkom ove godine i dodatno proširuje. Pritom su istinski rezultat ove mjere tek generacije mladih na minimalcu i u nesigurnosti, a sve to pod otvorenim sponzorstvom države.

SOR je loše zamišljena i loše provedena mjera koja je, osim što je obezvrijedila rad i dostojanstvo mladih ljudi, stvorila i ozbiljne poremećaje na tržištu rada. Mjere aktivnih politika zapošljavanja ne bi trebale spuštati cijenu rada onima koji su na tržištu najzapošljiviji, a pogotovo ne destimulirati otvaranje stalnih radnih mjesta i tako ugrožavati sve koji traže posao. Pri dizajnu i provedbi SOR-a nije se razmišljalo o uvođenju osigurača kao što su kvote i/ili uvjeti i ograničenja kojima bi se spriječilo da poslodavci iskorištavaju ovu mjeru za dobivanje besplatne radne snage", stoji u njihovom manifestu na Facebooku.

Prosvjed u Zagrebu

"Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) postalo je novo normalno.

To znači:

  • godinu dana besplatnog rada za poslodavca
  • za vrijeme kojeg nam država isplaćuje minimalnu naknadu koja nije dovoljna ni za pokrivanje osnovnih troškova, a kamoli za osamostaljenje
  • nemamo nikakvih radničkih prava, pa ni pravo razboljeti se
  • nemamo nikakve garancije da će nas poslodavac zadržati umjesto da naprosto uzme novu osobu na SOR.


Mjere aktivne politike zapošljavanja ne bi smjele ovako tretirati nikoga, a pogotovo ne mlade! One ne bi smjele destimulirati otvaranje radnih mjesta i gurati mlade u siromaštvo i nesigurnost", stoji u njihovom pozivu na današnji prosvjed koji je u Zagrebu počeo u 17.30 sati. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.