Prošli tjedan uhićeni Talijan, Turčini, Nijemac i Mongol. Krijumčarili migrante

Ilustracija: Luka Stanzl/PIXSELL

Policajci Ravnateljstva policije, PGP Cetingrad i Interventne jedinice policije PU karlovačke prošlog su tjedna uhitili osam krijumčara migranata u zasebnim operacijama. Najprije je u srijedu na području općine Rakovica policija zaustavila kombi njemačkih registracija kojim je upravljao 30-godišnji Turčin, a koji je u prtljažniku prevozio 29 migranata. Zatim je u petak u večernjim satima policija na području iste općine uhitila 26-godišnjaka koji je vozio 16 migranata.

Talijan u auto natrpao 9 migranata

U subotu su u četiri odvojena slučaja na području općine Vojnić, Rakovica i Tounj zaustavljena vozila s migrantima. U jutarnjim satima je najprije u Vojniću uhićen 62-godišnjak koji je prevozio sedam stranih državljana. Kasnije su kod Rakovice uhićeni 40-godišnji Nijemac i 31-godišnji Turčin s kojima su bila dva migranta.

Nakon toga su policijski službenici ponovno na području općine Vojnić zaustavili osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 32-godišnji Talijan, a u kojem je prevozio devet stranih državljana. 

Albanac švercao 22 migranta

U večernjim satima istoga dana na području općine Tounj policija je zaustavila auto francuskih registracija kojim je upravljao 39-godišnji Mongol s dozvolom boravka u Francuskoj. Utvrđeno je da je prevozio šest stranih državljana. 

Sedmi događaj se odnosi na ponedjeljak, kada su na području Slunja policijski službenici zaustavili teretno vozilo mađarskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 56-godišnji državljanin Albanije. Kontrolom je utvrđeno da je u tovarnom prostoru prevozio 22 strana državljana.

Svi migranti zatražili međunarodnu zaštitu

U svim ovim događajima, strani državljani su izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke su protiv 30-godišnjeg turskog državljanina, zatim protiv državljana Republike Hrvatske 26-godišnjaka i 62-godišnjaka, protiv 32-godišnjeg talijanskog državljanina i 56-godišnjeg državljanina Albanije podnijeli kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, javlja policija.

Optužni prijedlozi zbog počinjenog prekršaja pomaganja državljaninu treće zemlje u nezakonitom prelasku vanjske granice, policijski službenici Policijske uprave karlovačke podnijeli su protiv 40-godišnjeg njemačkog državljanina, 31-godišnjeg državljanina Turske i protiv 39-godišnjeg državljanina Mongolije.

Također, zbog počinjenih prometnih prekršaja sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama sankcionirani su 26-godišnji hrvatski državljanin, 32-godišnji talijanski državljanin, kao i 30-godišnji turski državljanin koji je ujedno sankcioniran i zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o strancima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.