Proračunu će nedostajati milijarda i pol eura?

RUPA u proračunu bit će veća nego što se očekivalo, moglo se čuti danas na sjednici "Vijeća mudraca" jer će prihodi biti manji za oko milijardu i pol eura. Krpanje takve rupe, smatra ravnateljica Ekonomskog instituta Sandra Švaljek, mora se smanjiti drastičnim rezanjem javnih rashoda, a prihode povećati novim zaduživanjem ili povećanjem poreza.

"Dodatno zaduživanje u inozemstvu", pritom je dodala, "biti će skupo, ako ne i nemoguće."

Da prihodi države ove godine neće biti ni približni onima koje je Vlada priželjkivala i s kojima je računala, nego puno manji, pokazuju podaci o aktualnom stanju hrvatske privrede: uvoz je smanjen za 30 posto, prihod od PDV-a smanjenjem potrošnje pao je za 15 posto, proizvodnja je smanjena 14 posto.

Vlada je donijela proračun računajući s dva posto gospodarskog rasta i rastom proračunskih prihoda od 5.3 posto, no gospodarskog rasta neće biti pa se tako može zaboraviti od prihoda proračuna od 124,6 milijardi kuna i računati na 11 milijardi kuna manje. 

Ekonomsko vijeće raspravljalo je o predloženoj reformi drugog stupa mirovinskog sustava, a  ministar financija Ivan Šuker predstavio je rebalans proračuna. Kazao je da će daljnjim uštedama, uz već najavljene dvije milijarde, ministarstva morati uštediti još najmanje 1,5 milijardi kuna.

Sindikalci ne odustaju od povećanja plaća, Šuker kazao da za službenike neće biti novaca

U svrhu iznalaženja rješenja s predstavnicima Ekonomskog vijeća i Vlade danas su se sastali i sindikalci, koje se zamolilo da odustanu od povećanja plaća javnom sektoru za ovu godinu od 6 posto. Borbe oko povećanja plaća ne prestaju već pola godine, a ministar financija Ivan Šuker je, kako se doznaje Šuker je,upotrijebio formulaciju da u idućih nekoliko mjeseci "možda ne bude novca za isplatu plaća".

Međutim, sindikalci ni danas nisu htjeli odstupiti od povećanja propisanog Kolektivnim ugovorom jer smatraju da bi se ušteda od 700 do 900 milijuna kuna mogla ostvariti i na neki drugi način, a ne rezanjem plaća državnim službenicima i javnim djelatnicima. Pregovori, koji danas nisu ama baš ništa novoga donijeli osim još teških riječi izmijenjenih između suprotstavljenih strana, nastavit će se sljedeći utorak.

C.D.
Foto: Damjan Tadić (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.