Propao referendum: Ništa od smjene, Kerum se i dalje ne želi ispričati zbog svojih izjava

NEVENKA BEČIĆ odigrala je maestralno završnicu današnje izvanredne tematske sjednice splitskog Gradskog vijeća o snježnoj katastrofi. Nakon što su vijećnici HDZ-a napustili sjednicu, preostalo je tek saslušati razmišljanja Marina Jurjevića te blage prozivke oporbe zbog nefunkcioniranja gradskih službi tijekom nepogode. Došlo se potom i na dugo iščekivano glasanje o referendumu za smjenu gradonačelnika, koje bez tri ruke HDZ-a nije imalo nikakvog smisla i zapravo je išlo na ruku Kerumu.

Bez štete, nema referenduma

Nevenka kao da nije odmah shvatila da ima riješenu situaciju. Nervozna valjda i od same pomisli da će se tražiti povjerenje bratu gradonačelniku, izvadila je asa iz rukava. Upravo Zakon o lokalnoj samoupravi, članak 40. koji je i Index naveo kada se splitski političari još nisu sami sjetili da bi zbog propusta gradonačelnika trebalo tražiti raspirivanje referenduma.

"Vi ste tražili glasanje za referendum o smjeni gradonačelnika, ali nemate zakonskih osnova. Naime, Zakon o lokalnoj samoupravi propisuje da se referendum može tražiti ako je gradonačelnik počinio štetu od minimalno 500 tisuća kuna ili jedan posto proračuna. Kako gradonačelnik nije počinio štetu, onda je vaš zahtjev neutemeljen", konstatirala je Nevenka.

Baja s referendumom kao kamikaza u američki nosač

"Kako to... Vi tumačite kako vama odgovara", pravio se silno razočaran Jurjević. U slijepoj želji da se pokaže oporbenim, znajuć' da glasanje o referendumu bez HDZ-a nema nikakve šanse za uspjeh, poput kamikaze koji se zaletio u američki nosač, upirao je da se točka stavi na dnevni red.  

"Ali, molim vas, na čemu vi inzistirate? Pa nemate ovo troje koji su vam bili potrebni. Zašto niste povukli zahtjev za referendumom ako nemate 13 vijećnika. Sada novi ne možete tražiti u idućih šest mjeseci, a posljednju godinu mandata referendum se ionako ne može zatražiti. Eno vam se Kerum lijepo smije. I neka se smije", komentirao je Roguljić, privukavši na sebe i Kerumov i Jurjevićev bijes.

Kerum se obrušio na Roguljića, sniva da ima poslušne Đapićevce umjesto njega

"Tko si ti? Koga ti predstavljaš", obrušio se Kerum na Roguljića, bivšeg HSP-ovca. "Ja sam svoj, nezavisni", odgovorio mu je Roguljić.

Premda HSP više nije parlamentarna stranka, u vijećnici su se i danas pojavili Đapićevci. Povjerenik za Split Ivan Turudić i šef mladeži Marijo Popović. Smjestili su se iza vijećnika SDP-a i mudro smješkali. Nema sumnje da bi s njima Kerum puno lakše nego sa Roguljićem, koji je za razliku od većine vijećnika danas pohvalio novinare za izvještavanje o snježnoj katastrofi, a pohvale je uputio i personalu splitske bolnice, u kojoj je i sam zaposlen.

Na kraju se o referendumu ipak glasalo. Vidjevši kakva je situacija u Gradskom vijeću, Kerumova vjerna saveznica Ljubica Vrdoljak predložila je Nevenki da se i to odradi, kad oporba ionako nema nikakve šanse za uspjeh. Nevenka se sabrala i brzo naredila glasanje. Referendum nije prošao. Sasvim očekivano. Kerum ponovno slavi.

Kerum se i dalje ne želi ispričati

"Neću ispričati. Zašto bih se ispričao? Pa dragi Bog je dao snijeg. Ne mogu se ispričati za nešto za što nisam kriv", odgovorio je novinarima Kerum na pitanje hoće li se ispričati zbog svojih izjava. Nevjerojatno mu je, inače, kakva se predstava napravila od snijega. A da ga boli nepravda, čuli smo već dosad bezbroj puta. Ni danas nije moglo bez toga.

A što je Kerum mislio kad je rekao kako mu je sve to skupa smiješno, pojasnio je zamjenik Šundov. "Pa i meni je bilo smiješno kad sam vidio naše sugrađane kako igraju picigin, a iza njih neki skijaju. Uvjeren sam da je tako razmišljao veliki dio Splićana", još je jednom Šundov vrlo lijepo artikulirao što Kerum misli kad govori...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.