Propada Kormilo: Sud pustio osumnjičene pomorske policajce nakon mjesec dana pritvora

PRITVORENI pomorski policajci iz Uskokove akcije Kormilo pušteni su danas na slobodu, nakon mjesec dana pritvora.

U pritvoru ostala samo dvojica iz Ine

Pohvatali su ih zbog lažnog prikazivanja goriva utočenog u policijska plovila i štete u državnoj blagajni od 240 tisuća kuna.

Sud drži da su materijalni dokazi jači od verbalnih, pa su osumnjičene policajce pustili iz pritvora, određenog inače zbog utjecaja na svjedoke.

U pritvoru su ostavili tek dvojicu iz Ine, jer čekaju svjedoke koji bi trebali pojasniti okolnosti kaznenog djela.

Zloporabe s gorivom, zaplijenjenim ulovom, noćenjima...

U zatvoru na Bilicama završilo je, naime, i nekoliko djelatnika s benzinskih crpki, koji su bili u dogovoru s pomorskim policajcima. Među njima i Vladimir Vlak sa Šolte, koji je uz pomoć branitelja Željka Lubine umakao iz splitske istrage.

Uhvatili su ga tek na trajektu u gradskoj luci. Ukupno je osumnjičena 31 osoba, uključujući i jednu 78-godišnjakinju.

Predmet ne obuhvaća samo zloporabe oko goriva, već i protupravno prisvajanje zaplijenjene ribe i rakova, lažirana noćenja i slično.

Obrana očekuje obustavu postupka


Nakon uhićenja policajaca, među kojima su i četiri zapovjednika i dva upravitelja stroja, plovila su ostala bez potrebnih posada, tako da je pomoć zatražena iz okolnih policijskih uprava, a oglašeni su i natječaji za upražnjena radna mjesta.

Akcija se inače nalazi pred potpunim debaklom. Naknadno se, naime, ustanovilo da su krivo očitane količine inkriminiranog goriva, i to zbog problema sa sondama i baždarenjem spremnika. Obrana očekuje obustavu postupka.

Prema neslužbenim podacima, troškovi Kormila desetorostruki su spram inkriminiranog iznosa. Neki drže da je pritvor policajcima određen prvenstveno da se opravda trošak akcije.
 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.