Prognostičari: SAD bi mogao pogoditi najmanje jedan uragan kategorije 3

Ilustracija: EPA

PROGNOSTIČARI očekuju još jednu vrlo aktivnu sezonu uragana u 2022. godini, piše BBC. Razlog je što će vremenske prilike ponovo biti pod jakim utjecajem prirodnog fenomena poznatog kao La Nina.

Znanstvenici NOAA-a, američke meteorološke službe, objavili su službene prognoze za sezonu uragana koja traje od lipnja do studenog. Njihove prognoze podudaraju se s prognozama sa Sveučilišta Colorado i britanskog Met Officea.

Svi sugeriraju natprosječan broj imenovanih oluja, uragana i velikih uragana. Ovogodišnja sezona mogla bi biti sedma uzastopna natprosječna sezona uragana. 

"Najmanje jedan veliki uragan kategorije 3 ili više pogodit će obalu SAD-a"

Prognostičari sa Sveučilišta Colorado sugeriraju da postoji 70 posto vjerojatnosti da će najmanje jedan veliki uragan (kategorije 3 ili više) pogoditi obalu Sjedinjenih Država. Prognoze se temelje na brojnim čimbenicima, ali jedan od najutjecajnijih je prirodni vremenski obrazac u istočnom Pacifiku koji ima implikacije na vrijeme diljem svijeta.

Odnosi se na promjenu pasata (vjetrova) i temperature površine mora u ovoj regiji s toplijim El Ninom, hladnijom La Ninom i neutralnom fazom. La Nina može značiti aktivniju sezonu uragana jer smanjuje smicanje vjetra, omogućujući tropskim olujama da se brže razvijaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.