Proeuropska stranka uvjerljivo pobijedila na izborima u Moldaviji

Foto: EPA

PROEUROPSKA stranka moldavske predsjednice Maije Sandu uvjerljivo je porazila proruske protivnike na parlamentarnim izborima i otvorila mogućnost da predsjednica počne reforme u jednoj od najsiromašnijih europskih država.

Nakon 99.95 posto prebrojanih glasačkih listića Akcija i solidarnost (PAS, desni centar), stranka predsjednice Sandu, dobila je 52.7 posto glasova, a samo 27.2 posto osvojio je Blok socijalista i komunista (BESC) bivšeg predsjednika, proruski orijentiranog Igora Dodona.

Stranka bivšeg euroskeptičnog gradonačelnika, poslovnog čovjeka Ilana Shora, osuđenog za prevaru i pranje novca u vezi skandala s bankom u iznosu od milijardu dolara, prešla je prag od 5 posto glasova i ulazi u parlament.

"Nadam se da je ovo kraj vladavine lopova"

"Nadam se da danas završava teško razdoblje za Moldaviju, nadam se da je danas zvonilo za kraj vladavine lopova. Izazovi su veliki, ljudi žele rezultate i moraju osjetiti dobrobiti parlamenta koji je čist", rekla je 49-godišnja Sandu.

Pozvala je sve da energiju pokazanu na glasanju usmjere prema preobrazbi Moldavije. Pobjedi PAS-a snažno su pomogli glasovi dijaspore koja je 86 posto glasala za tu stranku. Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) treba danas poslijepodne iznijeti ocjenu izbora. Mnogi Moldavci smatraju Sandu, bivšu ekonomisticu Svjetske banke, simbolom promjene i integriteta, što je rijedak adut u političkom sustavu izjedenom korupcijom, ističe politolog Aleksej Tulbure.

Moldaviju, bivšu sovjetsku republiku smještenu između Ukrajine i Rumunjske, od stjecanja neovisnosti 1991. potresaju političke krize, a proteklih godina i skandali zbog korupcije, uključujući nestanak milijarde dolara iz bankarskog sustava. Moldavija mora riješiti i zamrznuti sukob oko statusa Pridnjestrovlja, separatističkog teritorija koji ima podršku Moskve. Stanovnici te regije povijesno su podijeljeni te je dio prozapadno orijentiran i teži Europskoj uniji, a drugi Rusiji.

Snažna većina u parlamentu znači da neće biti pregovaranja, teških konzultacija i gubitka vremena u sastavljanju vlade, smatra Tulbure. No to je i ispit za Sandu i njezinu vladu jer će sada sva vlast biti u njezinim rukama i, u slučaju neuspjeha, nema pravo kriviti druge, ocijenio je.

"Čak i s parlamentarnom većinom neće biti lako ostvariti grandiozne projekte i temeljitu promjenu države. Proruska naklonost opada, a jača proeuropska, no to ipak još nije odlučujući faktor", upozorava analitičar Victor Ciobanu. Analitičari se slažu da pobjeda PAS-a znači slabljenje ruskog utjecaja. Maia Sandu već je razljutila Kremlj najavom da će ruski garnizon raspoređen u Pridnjestrovlju zamijeniti promatračima OESS-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.