Proeuropska kandidatkinja povela u prvom krugu predsjedničkih izbora u Moldaviji

Foto: EPA

GLASOVI koji su na moldavskim predsjedničkim izborima stigli kasnije iz dijaspore u prvom krugu su dali prednost prozapadnoj kandidatkinji Maiji Sandu, u borbi protiv proruskog aktualnog predsjednika Igora Dodona.

Sandu, 48-godišnjakinja s ekonomskim obrazovanjem Harvarda i stažem u Svjetskoj banci, poznata po svom čvrstom stavu protiv korupcije, osvojila je 36.1 posto glasova, dok je Dodon dobio 32.66, pokazuju podaci tamošnje izborne komisije nakon prebrojavanja 99.81 posto listića. 

Drugi krug izbora

Budući da nijedan kandidat nije osvojio preko 50 posto, drugi krug predsjedničkih izbora održat će se 15. studenoga. Dodon je ekonomisticu već pobijedio u drugom krugu na izborima 2016. godine. 

Izbori u toj državi s 3.5 milijuna ljudi, u kojoj se zapad i Rusija bore za utjecaj, održali su se u sjeni pandemije koronavirusa koja je Moldaviju, već jednu od najsiromašnijih europskih država, gurnula dublje u ekonomski ponor. 

"Ovo je izvanredna mobilizacija. Hvala vam", rekla je Sandu, kandidatkinja oporbe desnog centra, o glasovima iz dijaspore. 

Dodon je prije četiri godine pobijedio nakon niza skandala koji su pogodili prozapadne političke snage. Sandu je pak prošle godine vodila koalicijsku vladu kojoj je izglasano nepovjerenje nakon samo nekoliko mjeseci. 

Ekonomistica je obećala da će u slučaju pobjede tražiti veću financijsku pomoć Bruxellesa, a Dodon najavljuje sporazum iduće godine kojim bi se riješilo pitanje separatističke regije Pridnjestrovlja. 

Obećan nastavak bliskih odnosa s Rusijom

Aktualni predsjednik, bivši ministar gospodarstva, obećao je i nastavak bliskih odnosa s Rusijom, "strateškim partnerom" Moldavije, i smatra da bi ruski jezik ponovno trebao biti obvezan u školi.

Europska unija je 2014. potpisala sporazum o bliskim trgovinskim i političkim odnosima s bivšom sovjetskom republikom, smještenom između Rumunjske i Ukrajine, no žestoko je kritizirala neprovođenje reformi. 

Sandu je dobila podršku njemačke ministrice obrane Annegret Kramp-Karrenbauer, bliske saveznice Angele Merkel, kao i bivšeg predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska. 

Dodonovi pobornici osudili su te iskaze podrške kao pokušaje destabilizacije države. 

Rusija je prošli tjedan optužila SAD da priprema "revoluciju" u Moldaviji, okrivivši Washington za slično miješanje u Bjelorusiji i Kirgistanu.

Sandu je kazala da višetjedni prosvjedi u Bjelorusiji, gdje oporba optužuje dugogodišnjeg predsjednika Aleksandra Lukašenka da je namjestio izbore, trebaju biti upozorenje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.