Priveden kapetan nasukanog talijanskog kruzera

GLAVNI tužitelj za područje Grosseta, Francesco Verusio, je kazao da su priveli kapetana luksuznog kruzera Costa Concordia, Francesca Schettina. Podsjetimo, kruzer se nasukao na sprud kod otoka Giglio u Tirenskom moru.

Prema izvještajima talijanskih medija, kapetan Schettino tvrdi da greben u koji je udario nije bio obilježen u navigacijskim kartama. Iz tvrtke Costa Coricere tvrde kako je postupak evakuacije putnika proveden po pravilima, dok se zapovjednik u trenutku nesreće nalazio na zapovjednom mostu.

U Nesreći su poginule tri osobe, dva francuska i jedan peruanski državljan, dok ih je 14 ozlijeđeno. Na brodu dugačkom 290 metara u trenutku nesreće se nalazilo 4229 osoba, a podaci agencija govore da ih je 40 ozlijeđeno. Od 20 do 40 osoba se još uvijek vode kao nestale. Na kruzeru je bilo 120 Hrvata od kojih nitko nije ozlijeđen.

"Kaos i panika su zavladali, osjećaj je bio strašan"

Među turistima na brodu bile su i četiri obitelji iz Umaga i Savudrije. "Bilo je strašno, panika je bila na kruzeru... Svi smo živi, nitko nije ni ozlijeđen. Sve stvari su nam ostale na brodu, ali najvažnije je da smo izvukli živu glavu", rekao je jedan od Umažana za iPress.

Portalu se javila i jedna Umažanka koja je prepričala što se dogodilo od trenutka udara kruzera u sprud pa do dolaska na kopno.

"Kaos je zavladao nakon što smo, nešto prije 10 sati, dok smo večerali osjetili jaki udarac i čuli struganje. Zvuk je trajao dugo, nakon toga se brod nagnuo, čaše i tanjuri su počeli padati po salonu. Nestalo je struje. Ne mogu vam opisati taj strašan osjećaj... Zavladao je kaos i panika, nitko od posade nije bio blizu, nestali su. Nismo znali što se uistinu događa. Odmah smo otrčali do mjesta za evakuaciju gdje smo prije početka krstarenja imali vježbu, no tamo nikog osim putnika nije bilo. Tek nakon 45 minuta od udarca broda oglasila se sirena za uzbunu. Počeo je pravi stampedo na čamce za spašavanje, nije se poštovala ni prednost za malu djecu, žene, nikoga.", priča Umažanka te dodaje kako su uspjeli ući u jedan od čamaca za spašavanje te doći do obližnjeg otočića. Bilo je to oko tri sata ujutro, pa su još nekoliko sati čekali kako bi bili prevezeni na kopno.

Umažanka priča dalje kako je kasnije čula da je čamaca bilo premalo pa su ljudi u panici skakali u more i spuštali se po konopima. "Na tom otočiću smo, onako promrzli, u majicama i košuljama, od tri sata ujutro čekali spas. Trajektom su nas oko 7 sati jutros dovezli do kopna i tamo smo zbrinuti: dobili smo deke, čaj, panine i bili smo smješteni u neki Dom", kazala je Umažanka i dodala kako su oko 12 sati stigli autobusom u Savonu gdje su im bili automobili. "Dobro smo, živi smo", kazala je Umažanka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.