Prinova u floti Jadrolinije: Na liniji Split - Supetar zaplovio trajekt Biokovo



U SPLITSKOJ gradskoj luci danas je izvršena primopredaja trajekta Biokovo, četvrtog iz serije od pet istovrsnih jedinica. Sagrađen je inače u Brodogradilištu specijalnih objekata u Splitu.

Vrijednost trajekta iznosi 10 milijuna eura, dužine je 87 metara, a širok je 17 i pol metara. Kapacitet je 1.200 putnika, te 138 vozila. Do brzine od 13 čvorova pogone ga četiri dizel motora sa po 537 kilowatta.

Za obnovu flote 130 milijuna eura
 
"Dio je ovo petogodišnjeg plana obnove flote, koji košta 130 milijuna eura. Od 2005. godine uveli smo u promet dva katamarana i 11 trajekata vrijednosti 115 milijuna eura. Početkom iduće godine trebali bi preuzeti još jedan ovakav trajekt. Spustit ćemo tako prosjek starosti naših brodova s 28 na 19 godina, što je ispod europskog prosjeka. Usto, za 10 posto ćemo povećati prijevozni kapacitet", kazao je Slavko Lončar, predsjednik Uprave Jadrolinije.


Recesija je pogodila i najvećeg domaćeg brodara. U odnosu na lani, bilježe pad prometa od oko pet posto. Ipak, Lončara optimizam ne napušta. "Nadam se da ćemo dostići lanjski rekord, kada smo prevezli 9,8 milijuna putnika, te dva i pol milijuna vozila. Ako nas posluži vrijeme, jer i to je važno", kaže Lončar. Biokovo je nakon ceremonijala odmah zaplovilo ka Supetru. Pomorci su zadovoljni brodom, jer su ispravljeni svi nedostaci uočeni na ranijim primjercima serije.  

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.