Policija zbog prijave progoni profesora Viskovića, cijeli slučaj je jako čudan

Foto: Andrea Topic

PRIČA o policijskom progonu osamdesetčetverogodišnjeg Nikole Viskovića, umirovljenog splitskog profesora Teorije države i prava, jednog od najvećih živih intelektualaca u ovoj državi i zastupnika u prvom sazivu sabora, zbog navodnog posjedovanja oružja poprimila je neobičan zaplet: Splićanin S. M., kojeg policija navodi kao prijavitelja, u kraćem telefonskom razgovoru za Index rekao je da nema "ništa s tim", a na naš upit poznaje li profesora Viskovića odgovorio je tek da je čuo za njegovo ime.

U prijavi je, pak, govorio drugačije.

Prijavitelj tvrdio da mu je Visković pokazao pištolj koji nitko drugi nije vidio

S. M. je 28. veljače 2021. godine došao u Prvu policijsku postaju u Splitu te policajcu rekao da mu je Visković poznanik s kojim često šeta po Marjanu. Nadalje, policajcu je povjerio da ga je prije nekih mjesec dana Visković pozvao u radnu sobu u zgradi u kojoj živi te ga upitao kako se rukuje pištoljem. Zatim je, prema riječima S. M.-a, Visković iz jednog ormara izvadio pištolj te najavio "da će se riješit kada ne bude mogao više hodati".

Prema opisu S. M.-a, pištolj je crne boje, srednje veličine, a marka i model mu nisu poznati. Konačno, S. M. je policiji rekao kako ni sam ne zna rukovati pištoljem, pa profesoru nije mogao pomoći, a sve je prijavio nakon mjesec dana jer je "promišljao" i boji se "da se nešto ne dogodi".

Što je potom uslijedilo, javnosti je već poznato. U veljači ove godine policajci su banuli u Viskovićev stan i pretražili ga. Pištolj nisu našli, ali jesu staru puščanu cijev koju je Visković kupio prije dvadesetak godina na pazaru za svoju folklornu zbirku. On, naime, nije znao da zakon sada izjednačava bitan dio oružja s oružjem, pa su ga policajci, valjda nezadovoljni što nisu našli pištolj, prijavili zbog stare i nefunkcionalne cijevi.

Brojni propusti u spisu o Viskoviću

Čudima u ovom slučaju tu nije kraj. Viskoviću je počelo suđenje na splitskom Općinskom prekršajnom sudu, no, kako se ispostavilo, u spisu je naveden broj predmeta koji uopće nema veze s njim, što bi trebalo biti riješeno do idućeg ročišta.

Nedoumicu je izazvao i datum naveden u policijskoj službenoj zabilješci: iz njega proizilazi da je S. M. prijavio Viskovića zbog pištolja godinu dana prije nego što mu je policija upala u stan.

No, kako su nam objasnili u splitskoj policiji, 2021. godina navedena je greškom policijskog službenika. Prijavu su primili ove godine, malo prije nego što su profesoru došli na vrata.

Svakako najveći misterij veza je prijavitelja s Viskovićem. Visković je medijima već rekao da ga uopće ne poznaje, a naš razgovor sa S. M.-om samo je povećao broj nejasnoća.

Upitali smo ga je li prijavio Viskovića zbog posjedovanja pištolja.

"Ja, da vam pravo kažem, ne znam ništa o tome", odgovorio nam je S. M.

Logično, upitali smo ga kako ne zna ništa o tome.

"A kako bi zna? Evo sad je prvi put da vi meni tako nešto govorite, tako da ja ne mogu ništa o tome s vama razgovarati."

Interesiralo nas je i je li mu profesor Visković pokazivao oružje.

"Ništa, ja nemam, ja ne znam ništa o tome."

Konačno, pitali smo ga je poznaje li uopće profesora Nikolu Viskovića.

"A ja sam za to ime čuo, to nije nepoznato ime. Ja nemam nikakve veze s tim", rekao nam je.

S. M. je tražio da ga ne spominjemo, a zanimalo nas je i kako smo došli do njega. Kad smo odgovorili da je Viskoviću započelo suđenje, predložio je da na sudu tražimo informacije. On, kako je rekao, nema nikakve veze s tim.

Uglavnom, Viskovića je prijavila osoba koja sada kaže da nema nikakve veze sa slučajem, u policijskoj zabilješci naveden je pogrešan datum, u sudskom spisu spominje se broj sasvim drugog predmeta, a Viskovića se progoni zbog posjedovanja stare, beskorisne cijevi jer ona, združena s nekim dijelovima, može služiti kao puška.

Pomalo vam zavidimo ako vam se sve ovo čini logičnim.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.