Presretnuti pozivi ruskih vojnika: "U vreći sam za spavanje. Sav mokar i kašljem"

Foto: EPA

RUSKI vojnik po imenu Andrej je 8. studenog oko 15:10 odlučio ignorirati naredbe nadređenih i nazvati svoju majku mobitelom. "Nitko nas ničim ne hrani, mama. Da budem iskren, naša opskrba je sranje. Vodu crpimo iz lokvi, zatim je procijedimo i pijemo." Poziv je uputio s bojišnice iz okolice Limana, grada u istočnoj Ukrajini koji su Rusi zauzeli u svibnju, a Ukrajinci oslobodili u listopadu. 

Rekao je majci da su ruske snage dva dana prije tog poziva "konačno" počele ispaljivati fosforne bombe na ukrajinske položaje. Međutim, tvrdi da se obećanja o municiji koja bi mogla preokrenuti tijek rata nisu obistinila. "Gdje su projektili kojima se Putin hvalio? Točno ispred nas je visoka zgrada. Naši vojnici je ne mogu pogoditi. Treba nam jedna krstareća raketa Kalibar i to je to", govori Andrej. 

"Pojačanja nema, komunikacije nema"

Uvjeravao je svoju majku, koja živi u Kostromi, gradu 500 kilometara sjeveroistočno od Moskve, da će biti dobro. "Uvijek se molim mama. Svako jutro", kazao je Andrej. Sadržaj razgovora vojnika i majke, koji je trajao pet minuta i 26 sekundi, presrela je ukrajinska vojska i proslijedila ga Guardianu

Objavljen je i razgovor vođen 6. studenog između kolega vojnika Andreja, koji je poginuo služeći u 35. motoriziranoj brigadi, i njegovog oca. "Pojačanja nema, komunikacije nema", odgovorio je taj vojnik na pitanja ožalošćenog oca o trenutnom stanju vojnika koji su preživjeli dosadašnje sukobe. "Rekli su da nam nije dopušteno povlačenje. U protivnom bismo mogli biti ubijeni", govori vojnik ocu. 

Na početku rata su i amateri presretali razgovore

U trećem presretnutom razgovoru od 26. listopada vojnik u regiji Donjeck govori svojoj supruzi kako je zajedno s trojicom kolega izbjegao krvoproliće i da razmišlja o predaji. "U vreći sam za spavanje, sav mokar, kašljem, generalno sjeban. Dopustili su da nas sve pokolju", rekao je vojnik svojoj supruzi.

To su zapravo samo tri od tisuća razgovora vojnika u rovovima ili na položajima koje su ukrajinski stručnjaci prisluškivali i proučavali u potrazi za korisnim obavještajnim podacima.

Nedostatak sigurnosti oko ruskih komunikacija na početku rata je bio takav da su razgovore o strategiji između vojnih zapovjednika presretali čak i amateri, zahvaljujući činjenici da je vojska koristila otvorene radio frekvencije.

"Mnogi ruski vojnici žele razgovarati s obiteljima"

Ipak, kibernetički stručnjak Dmitri Alperovič tvrdi da se to događa sve rjeđe. Mnogi medijski članci koji govore o kršenju ljudskih prava u Buči, gradu sjeverno od Kijeva u kojem su ubijani civili, temeljili su se na informacijama dobivenim iz presretnutih poziva. 

"Još uvijek imate mnogo vojnika koji nose mobitele na prvu crtu bojišnice jer žele razgovarati sa svojim obiteljima, a njihovi pozivi se presreću putem ukrajinskog telekomunikacijskog operatera ili putem zraka. To ne predstavlja preveliku poteškoću za ukrajinske sigurnosne službe", tvrdi Alperovič.

"Skrivali smo iPhone"

Bivši dužnosnik u Kremlju, koji je želio ostati anoniman, tvrdi da je ogroman broj poziva koji upućuju vojnici jasan pokazatelj slabosti ruske vojske. "Sigurnost je uvijek bila u neredu, kako među vojnicima tako i među višim dužnosnicima. Na primjer, 2013. godine pokušali su natjerati cjelokupno osoblje u ministarstvu obrane da zamijeni svoje iPhone s Yoto telefonima ruske proizvodnje", naglašava dužnosnik.

"Ali svi su nastavili koristiti iPhone kao drugi mobitel jer je bio puno bolji. Držali bismo iPhone u pretincu za rukavice u autu kad se vratimo s posla. Na kraju je ministarstvo odustalo i prestalo voditi brigu. Ako sam vrh ne shvaća sigurnost vrlo ozbiljno, kako možete očekivati bilo kakvu disciplinu u regularnoj vojsci?" pita se.

"Situacija će biti još gora zbog mobilizacije"

Vladimir Putin je krajem rujna najavio "djelomičnu mobilizaciju" 300 tisuća rezervista i "onih s prethodnim vojnim iskustvom", ali bivši dužnosnik tvrdi da je to samo pogoršalo situaciju. "Vojnici dobivaju ubrzani tečaj o tome kako ne odavati osjetljive informacije, ali to je samo predstava. Zapovjednici se pretvaraju da predaju, a vojnici se pretvaraju da slušaju", tvrdi. 

"Čak i sada vidimo da vojnici nastavljaju koristiti društvene mreže i pričati svojim ženama i majkama o ratu, ponekad otkrivajući svoju lokaciju. Jednostavno nema discipline i bit će samo gore sada kada je mobilizirano 300 tisuća ljudi koji su slabo obučeni. Mobilizirani vojnici bit će prestravljeni što su u ratnoj zoni pa će se pokušati javiti kući", uvjeren je. 

Bivši dužnosnik Kremlja vjeruje da je Putin na teži način naučio da je njegovoj vojsci prijeko potrebna modernizacija i da sovjetski stil ne odgovara svrsi. "Vojna doktrina se temelji na kaznama pa vojnike kažnjavaju ako nešto zabrljaju. No nitko ih na početku niti ne sprječava da otkriju osjetljive informacije. Greške će se događati sve dok ne promijene čitavu filozofiju", zaključio je. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.