Prekopali smo Index Oglase da prođemo kao viceguverner

Foto: Index Oglasi, Index

VICEGUVERNER HNB-a Roman Šubić, kako su otkrile Index Istrage, kupio je vilu preko agencije za naplatu potraživanja.

Koncept je jednostavan. Obitelj nije više mogla plaćati kredit pa je u igru ušla agencija za naplatu potraživanja. Za to saznaje baš viceguverner HNB-a i vilu koja s okućnicom ima ukupno 1077 kvadrata onda, kako su ponovno otkrile Index Istrage, kupuje za oko 230 eura po metru kvadratnom. 

Šubić je tvrdio da je za vilu i izuzetno povoljnu priliku saznao iz - oglasa. 

"Do prve informacije o predmetnoj nekretnini došao sam putem internetskog oglasnika. Naime, informacija o prodaji potraživanja društva APS Delta A.S. bila je javno dostupna u internetskom oglasniku za prodaju nekretnina, gdje je bila oglašena prodaja potraživanja putem javne dražbe na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu", tvrdi viceguverner i dodaje kako se, budući da prodaja na dražbi nije uspjela, direktno javio agenciji za naplatu potraživanja APS Delta A.S. i uputio pismo namjere, sklopio ugovor i kupio vilu po vrlo primamljivoj cijeni od 1.892.500 kuna ili 251.315 eura.

Pokušali smo i mi preko oglasa doći do vile s velikom okućnicom za 250 tisuća eura

Budući da je za ovakvu priliku, kako sam tvrdi, doznao iz oglasa, i mi smo pokušali putem Index Oglasa pronaći kuću s okućnicom za 230 eura po metru kvadratnom.

Pritom smo postavili nekoliko uvjeta. Prvi je da kuća ima između 300 i 500 metara kvadratnih. Viceguverner nigdje ne navodi koliko vila ima kvadrata, no iz satelitskog prikaza je očito da se radi o oko 400 kvadrata. Kao uvjet smo stavili i da kuća bude samostojeća kao viceguvernerova te da ima okućnicu od 300 do 1200 m2. Viceguvernerova okućnica je vjerojatno veličine oko 600 m2. 

Za cijenu koju je platio viceguverner u istom naselju nismo našli nijednu kuću po približno istoj cijeni. Pritom valja napomenuti da smo uzeli u obzir i kuće do 300.000 eura. 

Nešto bolje sreće bili smo u susjednom kvartu Gornje Vrapče. 

Kuća u Vrapču od 360 m2 za 249.000 eura

Kao sjajna prilika u oglasu se reklamira kuća od 360 m2 stambene površine. Kuća ima tri etaže po 90 m2 plus tavan koji je neuređen. Parcela je površine 521 m2, lijepog pravokutnog oblika, a u oglasu se navodi da je uređena sa zelenilom, živicom, drvećem i cvijećem te da iza kuće ima vrtni kamin i dovoljno prostora da se napravi sjenica za druženja ili bazen. Cijena je 249.000 eura, a cijeli oglas možete vidjeti ovdje

Kuća, barem prema onome što se vidi izvana, nije ni približno u stanju u kakvom je viceguvernerova, a o manjku okućnice i privatnosti u odnosu na viceguvernerovo imanje ne treba ni govoriti. 

320 m2 za 245.000 eura

Po cijeni od 245.000 eura koja je slična onome što je platio viceguverner za svoju vilu može se dobiti i ova kuća od 320 m2 u Perjavici između Vrapča i Gajnica.

"Dimenzije kuće su 13.5x 8.5 uz okućnicu od cca 300 m2, kovana ograda po parceli i svim terasama kao i stepeništu, postavljena bunjica, plinsko centralno grijanje na gradski plin sa novim radijatorima i fasadnim bojlerom koji se nalazi u zasebnoj prostoriji - većem spremištu na vanjskom dijelu kuće. PVC stolarija, vrhunska keramika hrast parket I klasa na katu, masivne hrast stepenice, prizemlje i potkrovlje laminat I klase. Kuća je kompletno renovirana od samih temelja", detaljno se opisuje u oglasu.

Ova kuća na Črnomercu košta isto kao viceguvernerova vila

S ovom kućom na Črnomercu financijski možete proći kao viceguverner Šubić. Košta, naime, 250.000 eura, a njena površina je 305 m2.

Kuća ima četiri etaže, s time da je na prvoj garaža i podrum. Izgrađena je još 1971. godine. Okućnica ima gotovo tisuću kvadrata, navodi se u oglasu

Kuća od 400m2 u Gornoj Kustošiji za 200.000 eura, ali je nedovršena

U Gornjoj Kustošiji smo pronašli ovu kuću površine 400 m2 s, kako se navodi u oglasu na Index Oglasima, velikim podrumom, stambenim potkrovljem i odvojenom garažom i radnom prostorijom. Problem je što je kuća nedovršena. Kuća je legalizirana i upisana u katastar i gruntovnicu. Okućnica je veličine 2100 m2, kaže se u oglasu

Na Trešnjevci, ali ni u nizu drugih zagrebačkih kvartova, nismo pronašli ni jednu kuću koja bi zadovoljavala osnovne kriterije među kojima je i cijena od 300.000 eura, što je, podsjetimo, 50 tisuća eura više od onoga što je viceguverner platio za svoju vilu. 

U Blatu ova kuća od 250m2 košta 300.000 eura

U Blatu, malo dalje od Laništa, prodaje se ova obiteljska kuća veličine 250m2 koja se nalazi na parceli od 670m2. Sastoji se od podruma u kojem je garaža i spremište, poslovnog prostora u prizemlju i stana na katu, kaže se u oglasu.

Cijena je 300.000 eura što znači da je ova kuća 50 tisuća eura skuplja od viceguvernerove vile. 

300.000 eura za ovu kuću u Velikom Polju

U Velikom Polju, koje tehnički još spada u Zagreb iako se nalazi na pola puta od Buzina do Velike Gorice, za 300.000 eura prodaje se ova kuća iz 1984. godine. 

Ima, kako se navodi u oglasu, 450 m2 i okućnicu od 870 m2. Stambeni prostor raspoređen je na 3 etaže, a kuća ima i garažu. 

I kuće u Sesvetama skuplje od viceguvernerove

Da bismo pronašli nešto u viceguvernerovom cjenovnom rangu, morali smo posegnuti i za Sesvetama. No shvatite ovo s cjenovnim rangom fleksibilno, naime, obje su kuće skuplje od viceguvernerove. 

Ova kuća je u Sesvetskim Selima, dakle na samom rubu Sesveta prema Dugom Selu. 

"Obiteljska katnica u Sesvetskim Selima, ukupne površine 303m2. Sastoji se od prizemlja, kata i potkrovlja. Sve tri etaže povezane su unutarnjim stubištem", stoji u oglasu

U Brestju u Sesvetama možete, pak, ugrabiti ovu kuću od 300m2 za 299.900 eura, odnosno za 50 tisuća eura više od viceguvernerove vile. Kuća je iz 2000. godine i sastoji se od podruma, prizemlja i potkrovlja. U podrumu je, osim garaže, i mali stan, navodi se u oglasu

Pokušali smo u oglasu naći nešto slično vili kakvu je kupio viceguverner, naravno da nismo uspjeli

Iako smo dobro prekopali oglase, nismo našli ništa što bi i približno bilo na razini vile do koje je za 250.000 eura uspio doći viceguverner, što i nije neko iznenađenje. Posljednjih godina rast cijena nekretnina je svakodnevna tema, a cijene novih stanova u Zagrebu kreću se od 1500 eura po kvadratu na neatraktivnim lokacijama pa naviše. 

No, viceguverner je, podsjetimo se još jednom, ovu superpovoljnu priliku pronašao u oglasu. Našao je vilu s velikom okućnicom koju je platio 230 eura po kvadratu. To je otprilike desetak puta manje nego tržišna cijena kvadrata stana u stambenoj zgradi na, primjerice, Trešnjevci.

Mi smo pokušali u oglasima pronaći nešto barem djelomično atraktivno i povoljno, na lokaciji sličnoj onoj na kojoj je viceguverner pronašao svoju vilu. Kao što vidite, nismo uspjeli.

Dakle, ako ste pomislili da ćete i vi, kao i viceguverner, u oglasniku naići na atraktivnu vilu ispod svake cijene, možda je bolje da se ipak ne nadate previše.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.