U zagrebačkoj vojarni Croatia predstavljen vojni kamp "Force Provider"

Foto: Pixsell/Boris Scitar

U ZAGREBAČKOJ vojarni "Croatia" predstavljen je "Force Provider", novi ekspedicijski kamp Oružanih snaga RH koji s jedanaest šatora za 200 vojnika primarno služi u inicijalnoj fazi ratnih, ali i mirnodopskih misija u ekstremnim uvjetima.

Ministarstvo obrane je priopćilo kako su predstavljanju kampa nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general-bojnik Drago Matanović te američki vojni izaslanik brigadir Robert Mathers.

Fokus na dostojanstvo vojnika


Krstičević je pritom poručio kako je primarna zadaća njegova ministarstva vratiti fokus na vojnika, dočasnika i časnika te njihovo dostojanstvo, "Na tome ćemo i u ovoj godini raditi, napraviti da se naši ljudi na terenu osjećaju sigurno, da država stoji iza njih i da je dala sve uvjete da oni svoju zadaću mogu izvršiti na najbolji mogući način", kazao je.

Brigadir Mathers istaknuo je kako je ovaj kamp samo jedan od pokazatelja rasta hrvatske obrambene sposobnosti i spremnosti za misije gdje god one bile. "Hrvatska jača svoje mogućnosti obrane i zaštite sigurnosti baš kao što NATO standardi i nalažu, a partnerske veze sve su jače i snažnije. Na kraju, moram reći kako je upravo zbog svega navedenog, Hrvatska ključan partner NATO-a u ovom djelu Europe“, naglasio je.

11 šatora

U MORH-u kažu kako je riječ o kampu ekspedicijskog tipa koji se sastoji od 11 šatora, a primarno služi u inicijalnoj fazi ratnih, kao i mirnodopskih misija/operacija u ekstremnim uvjetima. Osigurava smještaj, prehranu i higijenske potrebe za postrojbu veličine 200 vojnika, a za podizanje i uvođenje kampa u operativnu uporabu potrebno je minimalno osam do deset dobro uvježbanih vojnika, pri čemu su za njegovo potpuno formiranje potrebna tri dana.

Kamp je Zapovjedništvu za potporu u vojarnu "Croatia" isporučen u svibnju, a od 21. kolovoza provodi se obuka podizanja i rukovanja pod vodstvom instruktora iz SAD-a. U trenutnoj fazi obučava se skupina od 20 pripadnika Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu i četiri pripadnika gardijskih brigada Hrvatske kopnene vojske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.