Predsjednik Bundestaga nazvao nominaciju Von der Leyen čudnom

Foto: EPA

PREDSJEDNIK Bundestaga Wolfgang Schäuble (CDU) izrazio je razumijevanje za kritiku načina na koji je njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen (CDU) nominirana za predsjednicu Europske komisije, no nominaciju je ipak podržao.

„Ja dijelim kritiku po kojoj je izbor Von der Leyen bio čudan i iznenađujuć te da svakako nije bilo pametno odluku donijeti u tako uskom krugu“, rekao je danas Wolfgang Schäuble u razgovoru za dnevnik Augsburger Allgemeine. 

Podrška i kritika na račun Von der Leyen

Unatoč svojoj kritici Schäuble je podržao nominaciju aktualne njemačke ministrice obrane i pozvao zastupnike Europskog parlamenta da učine isto.

 „Vjerujem da će Ursula von der Leyen biti dobra predsjednica Komisije, ali ne znam hoće li biti i izabrana“, rekao je Schäuble.  

 Izbor Von der Leyen kritizirale su njemačke oporbene stranke, ali i SPD, manji partner u demokršćansko-socijaldemokratskoj vladi Angele Merkel. Kritika dolazi i iz redova samog CDU-a.

 „Predsjednici država i vlada članica Europske unije svjesno su radili suprotno željama Europskog parlamenta. Stoga je potpuno neizvjesno hoće li Von der Leyen biti izabrana“, rekao je predvodnik zastupnika CDU-a za saveznu pokrajinu Baden-Württemberg Axel Fischer.

 Predsjednik desne, populističke Alternative za Njemačku (AfD) Jörg Meuthen najavio je na javnom servisu ZDF da njegova stranka neće podržati izbor demokršćanske političarke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.