Poznati splitski ugostitelj napušta Zapadnu obalu: "Nitko od nas u Hrvatskoj ne može reći da je bogat"

Foto: Pixsell/Ivo Čagalj

POZNATI splitski ugostitelj Goran Kaćunić napušta Zapadnu obalu. F grupa tamo drži sva tri objekta, a dva je prije tri godine preuzeo od Željka Keruma. Kaćunić je u najmu s Gradom Splitom, vlasnikom površine, a tri objekta nudi preko agencije Croatia Sotheby's International Realty. Oglas je danas objavljen u Slobodnoj Dalmaciji pod naslovom: "Pogled sa Zapadne obale vrijedan 1.287.000 eura." Toliko košta preuzimanja poslovanja svih triju objekata.

Čuli smo se danas s Kaćunićem. Objasnio je zašto se povlači sa Zapadne obale.

"Imamo novu poslovnu strategiju. F grupa ima sedam lokala i strahoviti problem nam je kadar u sezoni. Da bi lokali opstali, moraš imati kvalitetan kadar. Ako imaš nekvalitetan kadar, nećeš zarađivati jer je konkurencija strašna. Kada imaš sedam lokala, moraš disperzirati kvalitetan kadar na sve njih. Prosječan kadar ostaje tako dominantan. Odlučili smo ostati na Terminalu i Fabriqueu, za koje smo uvjereni da možemo imati dobar kadar koji će nositi posao", kazao nam je Kaćunić.

"Kadar je deficitaran i postao je skup"

Skicirao nam je problem s kojim su se suočili ugostitelji.

"Po novom, s ovakvim PDV-om, država zarađuje najviše, iza toga najmoprimci. Cijena najma zbog potražnje raste. Konkurencija je također sve veća. Svake godine u Splitu se otvori 20 novih lokala, svi u nadi da će dobro raditi. Stvara se ogromna konkurencija koja traži kadar. Kako je velika potražnja, i kadar diže cijenu. U sezoni za kuhara konkuriraju svi brodari. Kako se u Splitu otvara 20 lokala svake godine, tako se i na otocima otvori novih pet lokala u svakom razvikanijem malom mjestu. Najnovije je to da nam Istra uzima radnu snagu, a onda smo u deficitu ugostiteljskog kadra. Kako je deficitaran, postaje skup.

U ugostiteljstvu tako najviše zarađuje država pa najmoprimci, a onda kadar, a tebi što ostane. U ugostiteljstvu više nema bogaćenja, nijedan ugostitelj u državi za sebe ne može kazati da je bogat čovjek. To ne postoji. To nije unosan biznis. S ovako velikim nametima i davanjima, ugostiteljstvo nije dobar biznis, odnosno profitabilna djelatnost u tolikoj mjeri koliko je bila nekad. Skromno. Bez obzira na to što su sezone sve bolje, zarada je sve manja. Jer konkurencija je sve brojnija i podijeli iznos. Neopisivo je koliko mnogo ima lokala u Splitu. A još će se otvarati", kaže Kaćunić. 

"Ne možemo čekati da se dovrše hoteli"

U oglasu su ponuđeni lokali F marine za 560 tisuća eura, F Maduro za 293 tisuće eura te F de mar za 434 tisuća eura. Preuzimanje tih triju objekata moguće je za 1.287.000 eura.

"To je najperspektivniji dio grada. Treba samo dočekati završetak radova na hotelima Ambasador i Marjan i da se brodovi počnu vezivati krmom da ih stane više. Onda je obala sjajno zastupljena. Ali to treba dočekati. Onaj tko kupi, ubirat će plodove rada. A mi strpljenja za to više nemamo jer to uzima strahovito mnogo energije i brige oko svega. Ako ih ne prodamo, ostat ćemo raditi pa što Bog da. Kao i dosad", kazao nam je Kaćunić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.