Požari u 2019. godini bili su prosječni

Ilustracija: EPA

GODINA 2019. bila je "prosječna" u pogledu šumskih požara, unatoč "dosad neviđenim" slučajevima u nekim dijelovima svijeta i njihovom redovitom praćenju u medijima, kao što je bilo u Amazoniji, objavio je danas Copernicus, europska služba za klimatske promjene.

"S povećanom medijskom pozornošću (...) raste i zabrinutost zbog toga što Zemlja gori", ali "aktivnost u pogledu šumskih požara općenito je u prosjeku", ističe služba za praćenje atmosfere Copernicus (CAMS) u prvom izvješću za 2019. godinu, koje obuhvaća razdoblje od siječnja do studenog.

Copernicus procjenjuje da su požari odgovorni za ispuštanje 6735 megatona ugljikovog dioksida

Copernicus procjenjuje da su požari odgovorni za ispuštanje 6735 megatona ugljikovog dioksida u svijetu, što je više od jednogodišnjih emisija Sjedinjenih Država (nešto više od 5100 megatona). To je lagan porast u odnosu na 2018. godinu (nešto manje od 6000 megatona), ali se "uklapa u trend smanjenja ukupne emisije povezane s požarima od 2003.", kada je premašeno 8000 megatona, navodi Copernicus.

Požari koji su poharali dio brazilske Amazonije prouzročili su najveće emisije od 2010. godine, ali su bili "donekle usporedivi s ukupnom emisijom za kolovoz od 2003." i od početka mjerenja CAMS-a, ističe se u tekstu.

Europa i Afrika južno od Sahare zabilježile su "manju požarnu aktivnost"

Naprotiv, jačina požara je bila "bez presedana u pogledu njegova lokaliziranja, razine i trajanja u Sibiru i u arktičkom krugu, prouzročivši u lipnju oblak dima i čađe veći od Europske unije". U srpnju su se ti požari proširili, napose na Aljasci i na Grenlandu. Aktivnost je "uglavnom bila posljedica neuobičajeno vrućih i suhih uvjeta", s ukupnom emisijom ugljikovog dioksida od 182 megatone od lipnja.

Neki dijelovi svijeta, osobito Europa i Afrika južno od Sahare - koja je u kolovozu bila razlog zabrinutosti na društvenim mrežama - zabilježili su pak "manju požarnu aktivnost" nego prethodnih godina.

"Premda je aktivnost u vezi sa šumskim požarima općenito bila prosječna, bilo je više slučajeva neuobičajeno snažne aktivnosti, pa i u nekim krajevima gdje se požari redovito javljaju u sušno doba godine, uz katastrofalne posljedice", rekao je čelnik CAMS-a Mark Parrington.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.