Potpredsjednik EP-a pozvao na prekid pristupnih pregovora s Turskom

Screenshot: ORT/YouTube

POTPREDSJEDNIK Europskog parlamenta i zastupnik njemačke Slobodne demokratske stranke Alexander Graf Lambsdorff je nakon pobjede islamskih konzervativaca u Turskoj zatražio prekid pristupnih pregovora s Ankarom.

"Ova izborna pobjeda će možda donijeti stabilnu situaciju u Turskoj – politički uvjeti su sada jasni. Ali to je postignuto uz vrlo visoku cijenu za temeljne vrijednosti, slobodu izražavanja i druga pitanja," rekao je Lambsdorff za Deutschlandradio Kultur.

Osvrćući se na izvještaje o represiji medija i pokušaju kontrole sadržaja na Twitteru i drugim društvenim mrežama Lambsdorff je rekao: "Turska je zemlja kandidat i kao zemlja kandidat mora poštivati drugačije standarde. Mi moramo biti pošteni i jednostavno reći: Ako su temeljne vrijednost pregažene na takav način, kao što je to slučaj ovdje, tada zemlja više ne može imati status kandidata".

Lambsdorff je kritizirao i Europsku komisiju zbog dodvoravanja Turskoj uslijed izbjegličke krize. "Komisija se prepala pitanja o slobodi medija i slobodi izražavanja. Moj je stav da se mi moramo pomaknuti prema pragmatičnoj suradnji s Turskom i prekinuti pristupni postupak".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.