Krstičević i Vučković u selu kraj Vrgorca. Zbog poplave evakuirane četiri obitelji

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

KOKORIĆI, selo blizu Vrgorca, još se bori s poplavama. 

Razina vode od sinoć je narasla za 35 centimetara, a stotinu ljudi do svojih domova može samo čamcem. HRT javlja da voda nadire i prema školi koju pohađa 11 učenika. 

Oko nje pripadnici HGSS-a postavljaju zečje nasipe kako bi smanjili štetu, a na nekim poplavljenim mjestima voda je duboka i do sedam metara. Pod vodom su plastenici, prizemne kuće, garaže. Evakuirane su i četiri obitelji, dodaje HRT.

U Vrgorac su stigli Plenkovićev savjetnik Damir Krstičević i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

"Održan je operativni sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda, Hrvatskog Crvenog križa, Pojezerja i Ploča kako bi se pomoglo ovim ljudima - u što su uključeni svi kapaciteti, lokalne, županijske i nacionalne vlasti", izjavio je Damir Krstičević.

"Nadoknadit će se poljoprivredni potencijal, ide projekt odvodnje"

"Osobno sam iznenađena dubinom poplave. Kao predstavnica vlade mogu potvrditi da ćemo učiniti sve kako bi sanirali štete na kućama, sada ih je deset i nadamo se da neće biti više. Također, učinit ćemo sve da nadoknadimo ukupni proizvodni kapital poljoprivredi. Pristupit će se, čim bude moguće, čišćenju terena", kazala je ministrica Marija Vučković.

Zahvalila je svima koji su dosad pomogli. Izvijestila je da će se šteta nadoknaditi svima koji su izgubili uloženo u lukovičasto povrće, jagode i u plastenike. Vezano za nasade - nadaju se da oni neće biti oštećeni. Ako budu, stat će iza tih ljudi, kazala je.

Vučković je naglasila i da je na sastanku bilo riječi i o odvodnji viška vode na Vrgoračkom polju i na području Rastoka. 

Zamjenik župana Ante Šošić najavio je proglašenje elementarne nepogode, dodavši da sada ondje neće biti potreban angažman vojske. Na terenu dežuraju ekipe Vodoprivrede Vrgorac, a tu su i mještani koji su odmah priskočili u pomoć ugroženim susjedima. U pripravnosti su sve stanice HGSS-a u Hrvatskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.