Pomoćnica državnog inspektora: Mi smo u funkciji zaštite potrošača

Foto: HRT / HTV

POMOĆNICA glavnog državnog inspektora Vedrana Filipović-Grčić je u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska komentirala rad inspekcija koje na terenu provjeravaju je li se dogodio rast cijena roba i usluga koji je u suprotnosti sa Zakonom o uvođenju eura. Na terenu su inspektori iz Državnog inspektorata, ali i tržišna, turistička i inspekcija rada.

"Prema prvim službeno objavljenim podacima kada govorimo o neopravdanom povećanju cijena, u razdoblju od 2. do 5. siječnja smo intenzivirali nadzore. U tom dijelu neovisno o dvojnom iskazivanju cijena gdje su nadzori išli kontinuirano od prvog dana obveznog isticanja cijena, 5. rujna. U prvih preko 500 obavljenih nadzora, od toga preko 300 nadzora u trgovini i ugostiteljstvu je utvrđeno neopravdano podizanje cijena", kazala je Filipović-Grčić.

"Poslovni subjekti imaju pravo na očitovanje"

Svi poslovni subjekti koji su povećali svoje cijene u odnosu na one koje su bile 31. prosinca prošle godine su u prekršaju. Međutim, svaki poslovni subjekt ima pravo na očitovanje.

"Tijek inspekcijskog postupka je takav da se svim strankama, poslovnim subjektima daje očitovanje na okolnosti povećanja cijena. To pravo se njima jamči gdje će oni dati razloge zašto je došlo do povećanja cijena u tom prijelazu", naglasila je Filipović-Grčić. 

Poslovni subjekti povećanje cijena objašnjavaju i opravdavaju brojnim razlozima. "Argumenti kojima se brane su porast nabavnih cijena, ulaznih troškova, porast energenata, nekakvi drugi troškovi poslovanja, primjerice porast najma", tvrdi pomoćnica glavnog državnog inspektora. Poručuje da su potrošači dovedeni u nepovoljniju situaciju.

"Treba razlikovati zaokruživanje od porasta cijena"

"Mi smo ovdje u funkciji zaštite potrošača i zaključak vlade nama je samo još jedan dodatni kontrolni mehanizam i u svim tim situacijama gdje utvrdimo neopravdano povećanje cijena poduzet ćemo sve upravne i prekršajne mjere. Mjere se sastoje od zabrane nepoštene poslovne prakse gdje subjekti indirektno moraju vratiti svoje cijene", dodaje. 

Osvrnula se i na činjenicu da je i u drugim zemljama došlo do povećanja cijena. "Treba razlikovati zaokruživanje i preračunavanje od porasta cijena. Mi jesmo u promijenjenim okolnostima u odnosu na Sloveniju budući da je stopa inflacije preko 13%, no ono što je bitno je da kontrolni mehanizmi moraju u takvim situacijama postojati i ne bi to uspoređivala s drugim zemljama, okolnosti su drugačije sa spektra inflacije", zaključila je Filipović-Grčić. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.