Poljaci će grijanje plaćati manje, vlada snižava PDV

Foto: EPA

POLJSKA će mjerama obuzdavanja inflacije dodati i sniženu stopu PDV-a na grijanje, izjavio je premijer Mateusz Morawiecki.

Inflacija je u studenome porasla na 7.7 posto, najvišu razinu u nešto više od dvadeset godina, objavio je statistički ured u utorak. U listopadu su cijene na godišnjoj razini porasle 6.8 posto, pokazuju podaci statističkog ureda.

Potrošačke cijene snažno rastu širom svijeta, potaknute poskupljenjem goriva i poremećajima u lancima nabave koje su izazvali snažni oporavak potražnje nakon ublažavanja korona-mjera i poslovni model sinkronizacije zaliha s aktualnim potrebama u proizvodnji.

Dodatni je problem i nedostatna ponuda radne snage pa brojne kompanije pokušavaju privući nove i zadržati stare radnike višim plaćama.

Poljska je vlada prošlog tjedna najavila da će nastojati ublažiti udarac inflacije na budžet kućanstava i na njihovu kupovnu moć sniženjem trošarina na benzin i stope PDV-a na plin i struju na nekoliko mjeseci i isplatom novčanog doplatka.

Snižen PDV na grijanje

Vrijednost paketa procijenjena je tada na 10 milijardi zlota (2.4 milijarde dolara).

Premijer je jučer tim mjerama dodao i sniženu stopu PDV-a na grijanje.

"Snizit ćemo stopu PDV-a na... grijanje u toplinskim mrežama s 23 na osam posto" u prva tri mjeseca 2022. godine, izjavio je Morawiecki na konferenciji za novinare. 

Bude li inflacija i dalje visoka, vlada može uvesti i dodatne mjere, poručio je premijer dodavši da bi najavljeni paket, prema procjenama analitičara, trebao sniziti stopu inflacije za jedan do 1.5 postotnih bodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.