Poljoprivredu u 2023. obilježila je svinjska kuga

Foto: Damir Špehar/Pixsell

Jedno od glavnih obilježja gospodarske 2023., u sektoru poljoprivrede i stočarstvu, je pojava bolesti afričke svinjske kuge (ASK) te prosvjed poljoprivrednika nezadovoljnih načinom borbe s tom bolešću.

ASK je kod domaćih svinja potvrđen 26. lipnja, a prvi slučaj kod divljih svinja potvrđen je 5. srpnja.

Bolest je najviše pogodila Vukovarsko-srijemsku te dijelove Osječko-baranjski i Brodsko-posavsku županiju.

Ministarstvo poljoprivrede je netom po izbijanju bolesti donijelo rješenja o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja zbog izbijanja bolesti, a poduzelo je i druge potrebne mjere.

Ovisno o razvoju epidemiološke situacije određivale su se nove zone ograničenja i zaražena područja te ažurirala postojeća. U zonama ograničenja i zaraženom području provodile su se mjere koje su uključivale i eutanazije, odnosno usmrćivanja životinja. Neugodne, za neke i šokantne slike desetaka eutanaziranih svinja država je pravdala jedinim učinkovitim i propisanim načinom za borbu protiv bolesti, budući da je vrlo zarazna, a cjepiva i lijeka nema. 

Dodatni problem nakon velike oluje

Seljaci, kojima je na ugroženim područjima svinjogojstvo često jedini ili dominantni izvor prihoda, našli su se u teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji, pa su napetosti tijekom ljeta i jeseni rasle. Dobrom dijelu seljaka ASK je dodatni veliki problem nakon pustošenja koje je izazvala nezapamćena oluja u srpnju. 

Kako bi ublažila negativne gospodarske i socijalne učinke i financijski pomogla svinjogojcima za štetu koju trpe, Vlada je u više navrata donosila mjere pomoći ukupno vrijedne oko 32 milijuna eura.

Prema iznesenim podacima, eutanazirano je 35 tisuća svinja što je tri posto od ukupnog fonda svinja u Hrvatskoj, kojih je oko 950 tisuća.

Dio poljoprivrednika, nezadovoljnih mjerama koje država provodi u suzbijanju ASK počelo je 22. s prosvjedima koji su završili 7. prosinca. Prosvjedi nezadovoljnih svinjogojaca trajali su 15 dana u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog sela, kojem se naknadno pridružio i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje. Najvažniji zahtjevi prosvjednika odnosili su se na zabranu eutanazije i omogućavanje prometa zdravih svinja te svinjokolja.

Politika upletena u prosvjede?

Prosvjedi su imali i političku notu pri čemu je vlada optuživala prosvjednike da su instrumentalizirani od opozicije, no oni su tvrdili da im je glavna briga spas hrvatskog sela i domaće svinjogojske proizvodnje.

Od 29. studenog u Hrvatskoj nema ni jednog novog slučaja afričke svinjske kuge, a 15. prosinca Europska komisija (EK) je donijela pozitivnu odluku za Hrvatsku, kojom je omogućena trgovina svježim mesom i svinjokolja na gospodarstvima za vlastite potrebe,  uz ispunjavanje svih biosigurnosnih i drugih propisanih uvjeta za držanje svinja na objektima, te nakon prethodno provedenih veterinarskih pregleda. Odluka je stupila na snagu 21. prosinca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.