Policija vam jamči sigurnost. Pod uvjetom da ste pokorni

Foto: Index

HRVATSKA policija postavlja nove standarde postupanja prema najopasnijem dijelu društva – građanima koji prigovaraju. Posljednji takav slučaj je onaj Zagrepčanina Krešimira Vargaševića kojeg su dvojica policajaca u civilu nasilno privela jer je reagirao nakon što su kroz križanje prošli unatoč crvenom svjetlu. Prigovorio je policajcima u civilu koji su vozili neoznačeni automobil. Poput nadrkanih nasilnika na njegovu su podignutu ruku reagirali bacanjem na pod, vezivanjem lisičinama, trpanjem u auto i višesatnim maltretiranjem u stanici. 

Nagovarali ga da sve zaboravi

Slučaj opasnog građanina Krešimira Vargaševića policajci su pokušali izgladiti nagovaranjem da zaboravi sve, no on je to odbio jer je cijelo susjedstvo gledalo kako ga neuniformirani policajci bacaju na pod, vezuju i naglavačke guraju u auto. Odbio je pa su policajci izmislili da je prema njima bio posebno bezobrazan i da je remetio javni red i mir. Sve to zbog toga što je biciklist podigao u zrak ruku prigovarajući na bahati policijski prolazak kroz crveno svjetlo. 

Akcija sprečavanja mokrenja

Policija u Hrvatskoj postaje sve nasilnija. Može vam se dogoditi da vas interventni policajci uhapse i nabubetaju jer vam se piša. Da, zbog prirodne potrebe da odete na zahod i ispustite nešto tekućine, policija vas može silom privesti, a one koji zbog toga prigovore s vama strpati u maricu da u društvu razmišljate zašto ste baš morali popiti onu posljednju čašu koja vas je natjerala da krenete prema zahodu, a vaši prijatelji da shvate da nemaju oni što prigovarati policiji zbog akcije sprečavanja mokrenja. Dogodilo se to, nema tome ni dva mjeseca, u zagrebačkom kafiću Funk. 

Prošloga ljeta zadarski su policajci upali u fast food i silom priveli radnika i njegovu kolegicu. Njegov strašni krimen je bio što im je rekao da će im dati osobnu iskaznicu čim dovrši narudžbu za gosta koji je za pultom čekao svoj kasnonoćni obrok. Kolegica je pak uhapšena jer je prigovorila što mladića nasilno odvode. 

Građani nisu dovoljno pokorni

Samo ta tri slučaja pokazuju da hrvatski policajci ili gledaju previše akcijskih filmova ili im netko s više razine uporno ponavlja da nisu tu da bi štitili građane i bili im na usluzi te da ne moraju pristojno raditi svoj posao. Netko im kaže da su iznad zakona, iznad normi odgojenog društva, i da mogu što god hoće. Taj netko je nitko drugi nego ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, neuniformirani prvi pendrek u Hrvata. Po njemu policija besprijekorno radi svoj posao i za sve su krivi građani koji nisu dovoljno pokorni.

Građani koji ne shvaćaju da pred policijom imaju stajati u stavu mirno, zasad još ne moraju salutirati, govoriti samo kada ih se pita po mogućnosti koristeći najviše dvosložne riječi da ne bi zbunjivali policajce te pišati u gaće dok pendrek majstori ne odobre odlazak u zahod. 

Nasilja nema, ali kad ga ima, kažnjavamo policajce

"Odgovorno tvrdim da nema nasilja, ali kad ga ima i ako bi ga bilo, reagiramo vrlo promptno jer MUP je institucija u ovoj zemlji koja najbrže poseže za kažnjavanjem svojih djelatnika", izgovorio je prije nekoliko dana Božinović odgovarajući na pitanje o sve brutalnijem nasilju policije nad migrantima koji ilegalno pokušavaju priječi granicu. Promotrimo malo podrobnije tu njegovu rečenicu.

Prvo, nema nasilja. Ok.

Drugo, kad ga ima, reagiraju vrlo promptno. Hm, na što, pobogu, reagiraju kad nasilja nema? Nasilja ili ima ili nema. Svi znamo da ga ima, ali Božinović tvrdi suprotno. Kaže da ga nema, ali da reagiraju vrlo promptno kad ga ima. Dakle, reagiraju na nešto što ne postoji, osim kad postoji, ali zapravo ne postoji. 

Treće, MUP je institucija koja najbrže poseže za kažnjavanjem svojih djelatnika. Zašto kažnjavaju svoje djelatnike ako nema nasilja? Možda zato što su nenasilni? Ne poštuju tajnu zapovijed da natamburaju svakog tko im prigovori, da hapse one koji podignu ruku kada murjaci u civilu prolete kroz crveno svjetlo, pišaju bez dozvole, ne serviraju im osobnu iskaznicu rukama masnim od ćevapa? Zašto Ministarstvo unutarnjih poslova kažnjava svoje djelatnike ako nema nasilja?

Snimajte sumnjivce, ali ne i policiju

Odgovor je jednostavan. Kažnjavaju ih jer su se dali snimati ili su sami snimali svoje necivilizirano i nezakonito ponašanje. Tako je nedavno nagrabusio policajac koji je postupajući prema ilegalcima na granici snimao njemu vrlo šaljiv video dok ih je tjerao da viču "Za dom spremni" i navijaju za Dinamo. Snimka ne može lagati pa policija nije mogla njihov prigovor odbaciti kao zlonamjernu laž, praviti se da se to nikada nije dogodilo. 

Ministarstvo unutarnjih poslova prije nekoliko je tjedana pozvalo građane da čim primijete nešto sumnjivo isuču svoje pametne telefone, snime događaj i snimku što prije dostave policiji. I to je baš lijepo. Zašto se građani ne bi pretvorili u špije koji snimaju jedni druge u bilo čemu što im se učini sumnjivo?

Međutim, i oni koji poslušaju policijski poziv i krenu snimati sumnjivo ponašanje, mogu biti kažnjeni. Da je netko snimao neuniformirane policajce kako Krešimira Vargaševića bacaju na tlo, mogao je i sam završiti u policijskoj stanici. Naime, zabranjeno je snimati policijsko postupanje. Čak i kad ne znate da su to policajci i svojim očima i kamerom vidite da se ne ponašaju kao policajci nego kao najobičnije ulične siledžije.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.