Policija objavila upozorenja i savjete vozačima koji kreću na godišnji

Ilustracija: Emica Elvedji/PIXSELL

MINISTARSTVO UNUTARNJIH poslova je zbog povećanog intenziteta prometa te samim tim povećanja broja prometnih nesreća pozvao vozače na strpljenje i pridržavanje prometnih propisa.

"Najveći zastoji i kolone očekuju se na ulazima i izlazima s autocesta, posebice na autocesti A1, i to na naplatnim postajama Lučko i Demerje (proteklog vikenda na ovim naplatnim postajama ušlo je i izašlo preko 246 tisuća vozila), te na dionici autoceste A1 od čvora Lučkog do čvora Bosiljevo, zatim na Istarskom „Y“, izlazu s autoceste A2 kod Trakošćana, na Zagrebačkoj obilaznici, prilaznim pravcima većim turističkim središtima, važnijim državnim cestama koje vode prema moru, trajektnim pristaništima, graničnim prijelazima i prilaznim pravcima zrakoplovnim lukama", navodi se u priopćenju. 

Represivne aktivnosti

U planu su i represivne aktivnosti. "Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu pozornost posvetit će sigurnosti cestovnog prometa, kao i njegovoj protočnosti te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti. Aktivnosti će se poduzimati na svim važnijim cestovnim pravcima koji iz unutrašnjosti vode prema moru, kao i na prilazima većim turističkim središtima, a najveća pozornost posvetit će se autocestama i važnijim državnim cestama", navodi se, a kontrolirat će se brzina te alkoholiziranost i korištenje droga. 

Posebno upozoravaju na nekoliko stvari. 

"Prije polaska na godišnji odmor potrebno je provjeriti ispravnost vozila (provjeriti ispravnost signalizacije, razinu ulja u motoru, stanje guma i tlak u njima, količinu tekućine u rashladnom sustavu, količinu tekućine za pranje stakala, stanje metlica brisača, posjedovanje odgovarajuće opreme i dr.), prije putovanja pravovremeno se informirati o vremenskim prilikama i stanju na cestama, na putovanje krenuti odmoran, odnosno izbjegavati polazak na putovanje nakon završetka radnog vremena, izbjegavati, ukoliko je moguće, polazak na putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi (petak – popodne, subotu – ujutro, nedjelju poslijepodne)", navode iz MUP-a. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.