Policajac koji je ubio Georgea Floyda danas izlazi pred sud

Screenshot: YouTube

DANAS će se u Houstonu održati treća i posljednja komemoracija za Georgea Floyda. Održava se u gradu u kojemu je odrastao prije nego što se preselio u Minneapolis, gdje ga je tijekom privođenja ubio policajac.

Radi se o policajcu Dereku Chauvinu, koji je na Floydovom vratu klečao gotovo devet minuta dok je Floyd preklinjao za život i dozivao majku. 

Chauvin danas izlazi pred sud

Chauvin će se danas prvi put pojaviti pred sudom. On je prošlog mjeseca optužen za ubojstvo s predumišljajem, ali i za ubojstvo iz nehaja.

U američkom pravnom sustavu se osobu može tužiti po više stavki, od najteže opcije, ubojstva s predumišljajem u ovom slučaju, pa do ubojstva iz nehaja, koje je najlakša optužba u ovom slučaju. Ako sud i porota ne osude osobu po prvoj optužbi, svejedno je mogu optužiti po drugoj. 

Preostala trojica policajaca upletena u Floydovu smrt - Thomas Lane, J. Alexander Kueng i Tou Thao - optuženi su za pomaganje u ubojstvu drugog i trećeg stupnja. 

Val prosvjeda

Floydova smrt dovela je do vala prosvjeda protiv rasizma i policijske brutalnosti diljem svijeta. 

Na početku je bilo i paljenja zgrada i pljačkanja, ali su se prosvjedi uglavnom smirili i postali nenasilni.

Tisuće su jučer marširale u Minneapolisu, Atlanti i Los Angelesu, a većina gradova koja je imala policijski sat ga je odlučila ukinuti. 

Posljednja komemoracija na koju će doći tisuće ljudi

U Houstonu se očekuju tisuće ljudi na trećoj i posljednjoj komemoraciji za Floyda.

Nakon komemoracije će se održati i sprovod u jednom predgrađu Houstona, javlja CNN. Floyd će biti pokopan uz svoju majku. 

Sveučilište u Houstonu je objavilo da danas neće održavati predavanja kako bi učenici i osoblje mogli sudjelovati u posljednjem ispraćaju Floyda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.