Polarni vrtlog hara SAD-om, najmanje 8 mrtvih. Najgore tek stiže

Foto: EPA

NAJMANJE osam ljudi je umrlo u polarnom vrtlogu čiji je vrhunac u srijedu zahvatio Srednji zapad i središnji dio Sjedinjenih Američkih Država, no najniže temperature se tek očekuju. 

Još nije prošlo najgore

Temperatura se u Chicagu u srijedu ujutro po lokalnom vremenu spustila na -29 stupanj i tako se približila rekordnih -33 stupnjeva Celzijevih iz 1985. godine. Taj bi rekord mogao pasti u noći sa srijede na četvrtak i u četvrtak po lokalnom vremenu pa najgore zapravo tek slijedi.

Osjet hladnoće zbog vjetra se spuštao i do -45 stupnjeva Celzijevih. 

U Minneapolisu pao temperaturni rekord star više od sto godina

Nacionalna meteorološka organizacija objavila je da su temperature dosegnule -33 stupnja u Minneapolisu, čime je srušen rekord star više od sto godina. 

Temperature koje uzimaju u obzir hladnoću vjetra padale su i ispod -50 stupnjeva pa i niže od toga, objavila je Nacionalna meteorološka organizacija, a prenosi USA Today.

Najmanje osam mrtvih

Kako pišu, najmanje osam smrti povezano je s vremenom, uključujući muškarca koji je poginuo u sudaru s ralicom na području Chicaga, mladi par čiji je automobil udario drugi na cesti prekrivenoj snijegom u sjevernoj Indiani te muškarca koji je smrznut pronađen u garaži u Milwaukeeju. 

U Michiganu je pronađeno tijelo muškarca ispred susjedove kuće i još jedan mrtav muškarac bez kape i rukavica. Mrtav je pronađen i student Sveučilišta u Iowi, a dužnosnici Sveučilišta vjeruju kako je smrt uzrokovana ekstremnim vremenskim uvjetima. 

Dogodio se i niz prometnih nesreća koje se povezuju s vremenom. 

Tisuće otkazanih letova

Tisuće letova je odgođeno ili otkazano, uključujući više od tisuću letova u zračnim lukama na području Chicaga. 

Vlasti u Chicagu dodale su 500 kreveta u skloništima za beskućnike. 

Polarni vrtlog kreće se prema istoku SAD-a. Philadelphija i New York pripremaju se za veliku hladnoću, no tamo se ipak ne očekuju temperature kao na Srednjem zapadu. 

VIDEO Pogledajte kako izgleda zamrznuto jezero Michigan

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.