2,5 godine nakon što je Index otkrio aferu oko nećaka, pokrenut postupak protiv Lovrić Merzel

Screenshot: HRT

POVJERENSTVO za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv bivše sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel jer je nećaku Daliboru Rožankoviću dala posao prijevoza učenika.

Odlučeno je to na današnjoj sjednici Povjerenstva, a riječ je o aferi koju je upravo Index otkrio prije dvije i pol godine.

Radi se o prijevozu školaraca po Sisačko-moslavačkoj županiji, a posao je dobiven bez javnog natječaja.

Dalibor Rožanković, nećak Marine Lovrić Merzel, koji je 2012. kupio četverosobni stan u najelitnijem dijelu Dikla u Zadru za gotovo milijun kuna, plativši ga u gotovini, inače radi kao vozač Hitne pomoći u Sisku, o čemu smo također već pisali.

Najpovoljniji ponuđači nisu dobili posao

No, osim što je vozač Hitne, ujedno je i suvlasnik obrta Prijevoz putnika Una trans koja obavlja posao prijevoza školaraca po Sisačko-moslavačkoj županiji, a posao kojeg obavljaju kao podizvoditelji Čazmatransa, dobiven je bez javnog natječaja.

Podsjetimo kako je Sisačko - moslavačka županija (SMŽ) u prosincu 2012. godine objavila natječaj za prijevoz osnovnoškolaca, a u veljači 2013. su kao najbolji ponuđači odabrani Poslovni centar Novi val, tvrtka iz Gline i njihovi podizvoditelji i zagrebačka firma Prijevoz putnika Marić koja se natjecala sa sisačkim Vale - prijevozom.

Taj je natječaj raspisan u 12 grupa, a u svakoj su bile određene škole. Poslovni centar Novi val se javio na 10-ak grupa, a Čazmatrans se javio na sve.

Natječaj je završen u veljači 2013. godine, direktorica PC Novi val Kristina Bunjan tada je u razgovoru za Index kazala kako je njihova tvrtka odabrana u pet grupa kao najbolji ponuđač za prijevoz školaraca, a na tu je odluku Čazmatrans u ožujku podnio žalbu.

Merzel Lovrić potpisala ugovore

Županija je kaže, trebala donijeti novu odluku, a prema naputku Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, te kao najpovoljnijeg ponuditelja nakon toga pozvati njih na potpisivanje ugovora, no to se nije dogodilo.

"Županija na kraju potpisuje ugovore za grupe koje je dobio Čazmatrans za koje nije bilo žalbi, a prema pravomoćnom rješenju Državne komisije za javnu nabavu. Sad na kraju Čazmatrans vozi sve školarce, tvrde da imaju neki interni ugovor sa Županijom, ali koji nema veze s javnom nabavom", rekla je Kristina Bunjan dodajući kako Čazmatrans prevozi grupe za koje su potpisali ugovor, i za koje nisu potpisali ugovor.

Prema dokumentima koje imamo vidljivo je da je Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave 16. siječnja 2014. godine donijela rješenje u kojem se poništava odluka Sisačko-moslavačke županije od 13. studenog 2013. koja se odnosi na poništenje grupa 1., 2., 4., 5., 6. i 8.( a u kojima je navedena tvrtka PC-Novi val d.o.o. bila najpovoljniji ponuditelj) u otvorenom postupku javne nabave za prijevoz učenika osnovnih škola kojima je naručitelj Sisačko-moslavačka županija.

"Obrt je nevažan za Lovrić Merzel"

Državna komisija također nalaže naručitelju Sisačko-moslavačkoj županiji da u roku od 16 dana od javne objave ovog rješenja na internetskim stranicama Državne komisije nadoknadi žalitelju PC Novi val d.o.o. Glina troškove žalbenog postupka u iznosu od 27.000 kuna.

Prijevoz putnika Unatrans, koji za Čazmatrans prevozi putnike, obrt je koji Merzeličin nećak drži zajedno s Željkom Turujlijom.

U razgovoru za Index prije dvije i pol godine Željko Turujlija tada je rekao da je njihov obrt potpuno nevezan za Marinu Lovrić Merzel.

"Obrt smo otvorili bez njenog znanja jer je ona bila protiv toga sugerirajući nam da ne otvaramo obrt, no mi je nismo poslušali. Rožanković i ja smo kolege još iz Čazmatransa gdje smo nekad radili, a isti smo otvorili doslovno s pet kuna u džepu. Sve buseve smo kupili na kredit i njihova je cijena oko 50 do 60 tisuća eura", rekao nam je Turujlija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.