Pokolj na jugu Sudana

NA JUGU Sudana stotine stanovnika ubijeno je u međuetničkim napadima. Po podacima UN-a tisuće naoružanih muškaraca iz etničke skupine Lou Nuer napalo je stanovnike sela Duk Padiet i sigurnosne snage koje su se tamo nalazile. Skupina je spaljivala kuće u selu u kojem živi pleme Dinka.

Nakon napada otkriveni su leševi 51 stanovnika sela, 28 vojnika te nekoliko policajaca i zaštitara koji su osiguravali selo. Među mrtvima bilo je i 23 napadača te su ranjene 43 osobe, a tisuće ih je pobjeglo iz svojih domova. Prošli mjesec su pripadnici etničke skupine Murle ubili oko 185 pripadnika skupine Lou Nuerov.

U ovogodišnjim sukobima dvije tisuće poginulih

U napadima sličnim ovome na jugu Sudana samo je ove godine poginulo oko 2.000 tisuće ljudi. Mjesta na kojima francuska naftna kompanija Total ima koncesiju za vađenje nafte također su česte mete napada. U skladu s mirovnim dogovorom iz 2005. godine kada se završio 20-godišnji rat između sjevera i juga neki od pobunjenika s juga zajednički su oblikovali vladu sa strankom predsjednika Omara al-Beshira.

Sljedeće godine u Sudanu planiraju izbore, a na jugu države 2011. godine će se održati referendum o mogućem odcjepljenju sjevera i juga. Političari juga vjeruju da vlast u Kartumu drži policija s obje strane kako bi destabilizirale regiju i odgodile izbore. Službeni Kartum odbacuje sve optužbe. Jug Sudana čine nestabilnim i mnogobrojne etničke skupine koje se bore za pašnjake, hranu i druge izvore, prenosi Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.