Pogreb predsjednika izazvao svađu u Poljskoj: Je li Kaczynski kralj?

POLJACI su se u ovom tužnom trenutku za njihov narod uspjeli posvađati zbog odluke da se predsjednik Lech Kaczynski pokopa u katedrali Wawel u Krakovu gdje su posljednje počivalište našli kraljevi i heroji.

Stotine ljudi je zbog ove odluke prosvjedovalo na ulicama, a podršku su dobili i od tisuća internetskih korisnika. Protiv pokopa s kraljevima je poljski redatelj Andrzej Wajda, jer tvrdi kako je ta odluka bila preuranjena, a i donesena je u trenucima kada su osjećaji bili uzavreli. U pismu koje je poslao novinama Gazeta Wyborcza Wajda je napisao da je Kaczynski bio "običan i dobar čovjek", ali da nema razloga za pokop među kraljevima i uz osnivača moderne poljske države maršala Jozefa Pilsudskog.

Je li jednak kraljevima?

Dužnosnici tvrde kako su kriptu blizu maršala Pilsudskog izabrali vođe Crkve u Poljskoj te obitelj poginulog predsjednika. U izboru kripte sudjelovao je i Lechov brat blizanac Jaroslaw Kaczynski. Wajda tvrdi kako će ta odluka potaknuti prosvjede i izazvati najveći razdor u poljskom društvu od 1989. godine.

Danas je stotine ljudi prosvjedovalo ispred rezidencije krakovskog nadbiskupa Stanislawa Dziwisza. U rukama su nosili natpise "Ne Krakov, ne Wawel" i "Jesi li siguran da je jednak kraljevima?" Facebook grupa onih koji ne podržavaju pokop u Wawelu ima oko 26 tisuća članova. Podsjetimo, poljski predsjednik Lech Kaczynski je u subotu poginuo u zrakoplovnoj nesreći u Rusiji. U istoj nesreći je poginula i njegova supruga te mnogi poljski visoki politički i vojni dužnosnici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.