Pogledajte kako olujni vjetar trese zvjezdarnicu na Mosoru

Screenshot: Facebook/ Crometeo

SPLIT je sinoć pogodilo nevrijeme koje nije samo najjače u dosadašnjem ljetu nego po intenzitetu spada u sam vrh ljetnih nevera posljednjih godina.

Kada se zbog prolaska hladne fronte ljeti dogode udari vjetra preko 100 km/h, onda je to opasna situacija, ponajviše s obzirom na broj ljudi koji se nalazi na moru. Na splitskom području olujni udari vjetra su između 22 i 23 sata donijeli probleme zbog kojih su zabilježene brojne intervencije, kako na moru tako i na kopnu.

Najjači udar vjetra koji je zabilježila neka meteorološka postaja izmjeren je na Zvjezdanom selu Mosor. Na vrhuncu nevremena vjetar je imao orkanske udare od čak 148 km/h.

"Astronom sam godinama na Zvjezdanom selu Mosor, ali ovakvu situaciju ne pamtim. Čim je počeo puhati, vjetar je već imao olujne udare. Dvije minute nakon početka puhanja udari su već dosezali 118 km/h, a još nekoliko minuta poslije postaja je zabilježila čak 148 km/h. Mislio sam da će odnijeti cijelu kupolu", rekao je astronom Zoran Knez za Dalmacija Danas.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.