Pogledajte kako na Kosovu pale srpsku hranu

Screenshot: Facebook/Rifat Stojkaj

NAKON što je vlada Kosova za čak 100 % povećala carine na robu iz Srbije, ovaj trgovinski rat između Prištine i Beograda dodatno je eskalirao.

Na poziv kosovskog premijera Ramuša Haradinaja za bojkotom srpske robe, grupa Kosovara, među kojima su bili i političari, otišla je još dalje i zapalila srpske prehrambene proizvode u gradiću Dečani.

>> Kosovo uvelo Srbiji goleme carine, Srbi bijesni: "Ovo je objava rata"

Snimku ovog prosvjeda, koji je srpski Blic nazvao skandaloznim, objavio je na Facebooku zastupnik i šef parlamentarne skupštine Alijansa za budućnost Kosova Rifat Stojkaj. 

"Pozivamo sve stanovnike Dečana na bojkot proizvoda koji dolaze iz Srbije. Podržite odluku vlade Ramuša Haradinaja", napisao je uz fotografije i snimku lomače.

Ovo nije prva takva akcija - i mještani Kačanika sinoć su zapalili hranu iz Srbije, piše Blic i dodaje da je zbog uvođenja drakonskih carina na Kosovu porasla cijena osnovnih životnih namirnica - kruha, primjerice, za 30 %. Usto, u Prištini se zbog carina danas nije mogao kupiti srpski tisak. 

Dok srpski predsjednik Aleksandar Vučić, ali i visoka predstavnica za vanjske poslove EU Federica Mogherini, traži od kosovske vlade da povuče odluku o carinama iz Srbije i BiH, koju naziva potpuno političkom, predstojnik ureda kosovskog premijera Avni Arifi odgovorio je da je ''EU bio odlično informiran o tome da Beograd krši sve sporazume postignute tijekom dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, ali to nije osudio''. 

Predstavnici kosovskih Srba nazvali su pak potez Prištine "neslužbenom objavom rata Srbima na Kosovu" koji za cilj ima "protjerati sav srpski narod s Kosova i Metohije".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.