Pogledajte kako je Putin pozdravio saudijskog princa

Screenshot, Video: CBS

DANAS je u Buenos Airesu počeo Summit G20. Ovog tjedna je najavljeno nekoliko sastanaka koji se očekuju s velikim interesom medija. Prvi među njima trebao je biti sastanak Donalda Trumpa i Vladimira Putina. 

Iako je Kremlj sastanak jučer bio potvrdio, predvečer je Donald Trump putem Twittera otkazao sastanak. Drugi sastanak koji je izazvao veliko zanimanje je najavljeni sastanak Putina i saudijskog princa Mohammeda bin Salmana. 

Svjetske vođe ne znaju kako pristupiti bin Salmanu

O Bin Salmanu se u medijima zadnjih mjeseci piše u kontekstu naređivanja ubojstva novinara Jamala Khashoggija. Khashoggi je ubijen u saudijskoj ambasadi u Istanbulu, a njegovo tijelo do danas nije pronađeno. 

Najvjerojatnije će tako i ostati jer je, prema zadnjim informacijama koje su objavili turski istražitelji, njegovo tijelo rastopljeno u kiselini i bačeno u kanalizaciju. Kako su izvijestili turski istražitelji, u njegovom ubojstvu je sudjelovalo 18 specijalaca povezanih sa saudijskom vladom i princom Bin Salmanom. Kako su upućeni u funkcioniranje te zemlje odmah po vijesti o ubojstvu novinara procijenili, ubojstvo je naredio Bin Salman. 

Tu informaciju naknadno je neslužbeno potvrdila i američka CIA, iako američki predsjednik ne vjeruje u te tvrdnje. Njegovi ministar i glavni državni tajnik su ovog tjedna uvjeravali Kongres da Bin Salman nije naredio ubojstvo novinara te kako bi prekid suradnje sa Saudijskom Arabijom bio loš za SAD. 

Kako javljaju novinari koji izvještavaju s terena u Buenos Airesu, velik broj svjetskih vođa ne zna ako pristupiti Bin Salmanu s obzirom na navode oko ubojstva Khashoggija.

Putin i Bin Salman srdačno se pozdravili 

No, kako se čini po snimci koji je danas stigao sa Summita G20 iz Buenos Airesa, jedan čovjek ne namjerava prekinuti suradnju s Bin Salmanom. 

Radi se o Putinu koji je na summitu G20 Bin Salmana pozdravio kao bliskog prijatelja. Dali su si petice, nasmiješili se i potom sjeli jedan do drugoga. 

Na snimci se na vratima iza njih vidi i Donald Trump koji ulazi u prostoriju, a kako javlja ruska agencija RIA, nakratko se sastao s Putinom.

Ubojstva i misteriozne smrti Putinovih kritičara

Čini se kako Putinu navodi o povezanosti Bin Salmana s ubojstvom novinara Khashoggija nisu problematični. Valja zato podsjetiti i na brojne nestanke novinara i kritičara Vladimira Putina. Kako je prošle godine objavio Washington Times, desetero kritičara Kremlja i Vladimira Putina nestalo je ili umrlo neobičnom smrću. Iako Kremlj godinama poriče da nema veze s nestancima novinara, aktivista i političara koji imaju drugačiji stav, Putinovi kritičari povlače paralele s neobjašnjivim smrtima neprijatelja Kremlja, piše Washington Post. 

Među njima su naveli Borisa Nemcova koji je ubijen 2015. nakon što je pozvao javnost da maršira protiv tadašnje akcije ruske vojske u Ukrajini. Washington Post potom navodi i Borisa Berezovskog, tajkuna bliskog Jeljcinu, koji je kritizirao Putina. 

On je prognan iz Rusije, a u inozemstvu se zakleo da će svrgnuti Putina. Optužio je Putina da je ubio Aleksandra Litvinenka, bivšeg špijuna koji je 2009. godine otrovan. Berezovski je pronađen mrtav u zaključanoj kupaonici u svojoj kući u Velikoj Britaniji. Iako se smrt vodila kao samoubojstvo, patolozi nisu mogli sa sigurnošću utvrditi da se radi o samoubojstvu.

Ubojstva novinara u Rusiji

Washington Post na listu mrtvih kritičara Putina stavlja i Stanislava Markelova i Anastasiju Baburovu, odvjetnika za ljudska prava i novinarku koji su ubijeni. On je zastupao novinare koji su pisali kritički prema Putinu, uključujući novinarku Annu Politkovskaju koja je ubijena 2006. godine. Politkovskaja je napisala knjigu Putinova Rusija u kojoj je Putina optužila da je pretvorio zemlju u policijsku državu. 

Pisala je o zlostavljanjima u Čečeniji, a ubijena je u liftu u svojoj zgradi. Za njezinu smrt su osuđena petorica muškaraca. Sudac je ipak utvrdio da su oni plaćeni ubojice, a naručitelj nikada nije otkriven. Plaćeni su 150.000 dolara svaki. Natalija Estemirova također je na popisu Washington Posta, a ona je bila novinarka koja je pisala o ubojstvima u Čečeniji. Oteta je ispred svoje kuće, upucana nekoliko puta, a njezino tijelo je bačeno u obližnju šumu. Za njezinu smrt nitko nije osuđen.

Na popisu su i Aleksandar Litvinenko, bivši KGB agent koji je umro od trovanja. Prije smrti je kritizirao FSB, a britanska istraga je utvrdila da su ga otrovali ruski agenti. 

Naveli su i Sergeja Jušenkova te Jurija Ščekočihina, vojnika i novinara od kojih je prvi ubijen, dok je drugi umro od misteriozne bolesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.