Podravka: Ove godine preradili smo 46 i pol tisuća tona rajčice, sve domaće

Foto: Dusko Marusic/Pixsell

Podravka je ove godine preradila više od 46 tisuća tona domaće rajčice, što je gotovo 50 posto više nego lani, istaknuto je danas na obilježavanju završetka sezone prerade rajčice u Tvornici za preradu voća i povrća u Varaždinu.

Član Uprave Podravke Ivan Ostojić rekao je da je sezona bila vrlo uspješna te da je riječ o velikom iskoraku u domaćoj proizvodnji. "Sve što preradimo dolazi s hrvatskih polja. Ove godine preradili smo 46 i pol tisuća tona rajčice, sve domaće, i pretvorili je u gotove proizvode koje ćemo prodavati diljem svijeta", rekao je Ostojić.

Kaže da je Podravka u proizvodnji i preradi rajčice posljednje dvije godine napravila "spektakularne pomake". "Već smo potpuno samodostatni u proizvodnji graška i cikle, sada i u proizvodnji rajčice, a plan je da sljedeće godine budemo potpuno samodostatni u proizvodnji paprike.

"Noćne temperature do 34 stupnja su kobne za rajčicu"

Privodimo kraju plan i cilj da Podravka sve sirovine koje bude pakirala u svoje gotove proizvode proizvede u Hrvatskoj", kazao je Ostojić. Unatoč zahtjevnoj vegetacijskoj sezoni obilježenoj hladnim svibnjem i suhim lipnjem, Podravka je uspjela ostvariti odličan urod i preradu, dodao je.

Proizvođač industrijske rajčice iz Umaga i predsjednik udruge Pomidor Dario Makovac rekao je da je suradnja s Podravkom odlična, ali da proizvodnju sve teže pogađaju toplinski valovi. "Imali smo noćne temperature i do 34 stupnja, što je kobno za rajčicu. Nadam se da takvi ekstremi neće postati pravilo", rekao je.

Poljoprivrednik iz Novigrada Podravskog Neven Paligač istaknuo je važnost domaće proizvodnje i siguran otkup. "Najbitnije je da je to naša, hrvatska rajčica. Zadovoljan sam cijenom, znam točno kome prodajem i koliko ću zaraditi", rekao je. Na kraju druženja najboljim proizvođačima uručene su nagrade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.