Podignuta optužnica protiv policajca koji je ubio Mihaelu. Sudit će mu za ubojstvo

Foto: HRT screenshot; Facebook

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv 28-godišnjeg policajca Marka Smažila koji je usmrtio 21-godišnju Mihaelu Berak. 

"Okrivljenog 22-godišnjaka se tereti da je 20. rujna 2023. oko 22 sata, u Osijeku, u nakani da liši života oštećenicu (2002.), iz službenog pištolja ispalio hitac i pritom joj zadao tešku i po život opasnu tjelesnu ozljedu uslijed koje je oštećenica preminula na mjestu događaja", stoji u priopćenju DORH-a. 

DORH je zatražio da se optuženiku produlji boravak u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja istovjetnog ili sličnog kaznenog djela. Osječka policija je prvo Smažila prijavila za blaže kazneno djelo dovođenja u opasnost općeopasnom radnjom ili sredstvom, no ubrzo nakon toga DORH ga je osumnjičio za ubojstvo. 

Objavljene i poruke koje je djevojka razmjenjivala

Inače, načelnik Sektora kriminalističke policije PU osječko-baranjske Krunoslav Patača potvrdio je ubrzo nakon događaja da je policajac sam dojavio o smrti djevojke. Index je tada doznao kako je prva dojava govorila da je riječ o samoubojstvu, a Patača je i to indirektno potvrdio, rekavši da "prva dojava nije govorila o kaznenom djelu".

To bi značilo da je Šmazil policiji lagao da se Berak sama ubila. Ipak, Patača je svejedno nastavio braniti zaključak policijskog krim-istraživanja da je do ubojstva 21-godišnje djevojke došlo slučajno, opaljenjem tijekom čišćenja oružja.

Objašnjavao je da je policija to ustanovila temeljitim očevidom na licu mjesta, provođenjem dokaznih radnji, obavijesnim razgovorima i drugim policijskim metodama. Iz poruka koje je Index objavio nekoliko dana nakon ubojstva Mihaele Berak proizlazi da je Šmazila znala vrlo kratko te da su se intenzivnije dopisivali oko tjedan dana. 

U porukama koje joj je slala žalila se da mladi policajac "radi dramu" i da je "posesivan" iako se kratko poznaju. Poruke sugeriraju i da nisu bili u vezi, suprotno onome što se prvotno mislilo. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.