Podignuta optužnica protiv 8 kontrolora leta, lagali o prebivalištu

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

VELIKOGORIČKO Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv osam kontrolora leta zbog utaje poreza na osnovu prijava lažnih prebivališta, priopćio je DORH.

Osmoricu kontrolora leta tereti se za utaju nešto više od 1.5 milijuna kuna prireza na štetu gradova u kojima su živjeli. 

"Optužnicom se prvookrivljenog 56-godišnjaka, drugookrivljenog 54-godišnjaka, trećeokrivljenog 58-godišnjaka, četvrtookrivljenog 64-godišnjaka, petookrivljenog 56-godišnjaka, šestookrivljenog 66-godišnjaka, sedmookrivljenog 40-godišnjaka i osmookrivljenog 54-godišnjaka tereti da su u inkriminiranim razdobljima od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2020., kao zaposlenici trgovačkog društva u vlasništvu Republike Hrvatske, davali poslodavcu neistinite podatke da borave na određenim adresama iako su stvarno prebivali i boravili na drugim adresama.

Na temelju takvih neistinitih podataka poslodavac im je obračunavao i isplaćivao plaću na način da nisu platili prirez porezu na dohodak gradu u kojem su živjeli u ukupnom iznosu od 1.508.320,32 kune, za koji su oštetili proračune tih gradova, a sebi pribavili nepripadne materijalne dobiti", stoji u priopćenju DORH-a.

Tražili putne troškove

Trojica kontrolora optužena su da su Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe oštetila za malo više od 51.000 kuna jer su neopravdano tražili putne troškove. Lagali su da putuju od lažnog prebivališta do sjedišta Hrvatske kontrole zračne plovidbe u Velikoj Gorici. 

"Prvookrivljenog 56-godišnjaka, četvrtookrivljenog 64-godišnjaka i osmookrivljenog 54-godišnjaka se tereti da su u inkriminiranim razdobljima poslodavcu neistinito predočili da borave na pojedinim područjima i iz tih mjesta putuju na posao, iako su stvarno živjeli u drugim mjestima, pa im je poslodavac isplatio uvećane troškove prijevoza u ukupnom iznosu od 51.112,80 kuna, za koje su se nepripadno materijalno okoristili te oštetili poslodavca za te iznose", priopćeno je iz DORH-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.