Kolinda: Prvo zasjedanje Sabora bit će 3. prosinca, drugi krug konzultacija 7. prosinca

Foto: Index, FAH

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ primila je danas na Pantovčaku čelnike parlamentarnih stranaka izabranih u 8. saziv Hrvatskoga sabora na konzultacije o davanju mandata za sastavljanje Vlade.

Prema Ustavu, ona mandat za sastavljanje Vlade povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika, odnosno za dobivanje mandata potrebna je potpora najmanje 76 zastupnika.

Konzultacije na Pantovčaku počele su nakon što su u utorak objavljeni službeni konačni rezultati parlamentarnih izbora, no s potpisima potpore natpolovične većine zastupnika u ovom trenutku najvjerojatnije nitko neće doći pred hrvatsku predsjednicu.

Tijek konzultacija:

19:25 Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović obratila se medijima nakon cjelodnevnih pregovora.

"Prije svega dobra večer svima,

Upravo sam završila prvi krug konzultacija. Konzultacije su pokazale da nitko ne raspolaže dostatnom potporom zastupnika da bi postao mandatar. Drugi krug održat će se 7. prosinca. Želim izraziti zabrinutost jer sam objaviještena o prijetnjama i pritiscima koje su neki zastupnici primili.

Prvo zasjedanje novog saziva Sabora odlučila sam sazvati 3. prosinca, nema potrebe za odugovlačenjem, neka se odmah krene s radom", kazala je u svom obraćanju predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

19:05 "Nećemo reći broj potpisa, blizu smo velikog broja. Sve ovisi o kolegama iz MOST-a, no bliski su našim stavovima. Mi stalno ponavljamo da smo za reforme. Vjerujem da će sve završiti za desetak dana. Moramo što prije imati čvrstu Vladu", kazao je Karamarko.

18:29 Stigli su predstavnici Domoljubne koalicije, predvođeni Tomislavom Karamarkom.

18:17 "Sve je jasno, imamo 66 potpisa. Nije nam dovoljno za mandatara. Idemo dalje s pregovorima, bez MOST-a ne možemo. Želimo s cijelim MOST-om, da krenemo razgovarati o budućnosti Hrvatske. Polazimo od toga da je MOST zajedno. Ovo nije stvar priklanjanja, nego uključivanja. Razgovaramo o svemu, ne znam hoće li netko odustati od MOST-a, hoće li ostati zajedno. Ne znam što se događa u SDSS-u. U tjednu prije isteka ustavnog roka 13.12. će Sabor biti konstituiran", kazao je Milanović.

18:15 "Iznijeli smo stavove kakve govorimo već tjednima. Očekujemo od obje strane daju odgovore na pregovore. Nadam se da ćemo moći sjesti za zajednički stol. Nemamo opredjeljenje ni prema jednoj opciji. Tek kad nam odgovore možemo razgovarati dalje. Nadam se da neće sve još dugo potrajati. Čekaju se HDZ i SDP da se izjasne. Mi smo za stručnu vladu, za reforme i zajedništvo. Postojala je suradnja Picule i Stiera. Zašto i sad ne bi mogli zajedno surađivati. MOST predstavlja 16 glasova, do kraja vikenda ćemo znati kome će se prikloniti Rusak i Petrijevčanin", kazao je Petrov nakon konzultacija.

17:57 Na konzultacije na Pantovčak stigli su Zoran Milanović, Vesna Pusić i Silvano Hrelja te Nensi Tirelli.

17:33 Na konzultacije s predsjednicom u 17:30 sati stigli su Božo Petrov, Robert Podolnjak i Stipe Petrina iz MOST-a. Stigao je i Lovrinović.

16:49 "Došao sam tražiti pomoć od predsjednice da me zaštiti od pritisaka da napravim ono što moja savjest ne dozvoljava. Pritišće me puno njih. Nikome nisam dao potpis. Potpis ću dati kao pojedinac. Ne znam što je Pupovac rekao, ali ja ću potpisati da vidim tko će imati većinu. Došao sam na svoje inzistiranje. Ne pritšću me stranke nego pojedinci. Ne nude ništa, nisam ja od tih. Vidjet ću zadnji dan kome ću dati potpis. Ne treba me štititi u fizičkom smislu, nego u političkom. Moguće je da ima i pritisaka koji dolaze iz moje stranke", kazao je Mirko Rašković iz SDSS-a.

16:24 "Izvijestio sam predsjednicu da sam Milanoviću dao podršku u pokušaju da sastavi saborsku većinu i vlast. Još sam jednom podcrtao da je naš politički položaj lijevi centar. Izvijestio sam je da smatram da su novi izbori najgore rješenje za Hrvatsku i da ukoliko gospodin Milanović uz našu podrsku ne uspije postići većinu, da ako se formira većina  desnog centra da sam spreman razmisliti o podršci pri čemu mislim na podršku desnom centru. Ne treba izigravati volju građana. Svaka stranka je dužna preuzeti odgovornost i u izvršnoj vlasti. Tu prvenstveno mislim na zastupnike MOST koji definitivno odlučuju.", rekao je Čačić

16:04 "HDSSB je i ovom mandatu spreman biti u oporbi. Nikome nismo dali potpise. Naš program je jasan, Slavonija čeka. Spremni smo razgovarati s onim tko ima šansu sklopiti većinu. I to bez odlaganja i klauzura. Razgovarali smo s Milanom Bandićem o zajedničkom klubu i suradnji, ali još ništa nije dogovoreno", rekao je HDSSB-ovac Vulin.

15:46 "Jasno smo rekli da nećemo podržati ni vladu HDZ-a ni SDP-a, ali ako netko od njih predloži mjere za koje se mi zalažemo poput ukidanja valutne klauzule ili kaznenog progona guvernera Vujčića u tome ćemo ih podržati", rekao je Sinčić nakon konzultacija.

15:30 "Vodstvo SDSS-a je složno. U ime svih nas je potpisao Stanimirović, a ja sam ovdje došao po ovlaštenju predsjednika stranke. Ako Karamarko zna nešto više neka kaže. Mi smo složni. Zastupnici SDSS-a podržavaju koaliciju Hrvatska raste i mandatara Zorana Milanovića. Predsjednica se nije raspitivala o odluci zastupnika SDSS-a. Svi koji smo izabrani imaju prečega posla nego da razmišljaju što će raditi kada postanu zastupnici. O nama ovisi stabilnost buduće vlade. Predsjednici sam rekao da nećemo dopustiti nikakve pritiske ni prijetnje prema našim zastupnicima. Nisam ovdje došao da ispitujem predsjednicu nego da ona mene cuje. Nikakve prijetnje ili pokušaj ograničavanja zastupnika manjina nije u skladu s ustavom i dosadašnjom praksom. Svima koji to rade poručujem da onima koji žele ograničavati zastupnike nacionalnih manjjna da u tome neće uspjeti i kompromotirati moguću buduću suradnju. Nitko ne ograničava zastupnike dijaspore, a nas koji ovdje živimo i dijelimo dobro i zlo se želi ograničiti. Zašto je moj mandat od 15 tisuća glasova manje vrijedan od onog koji je dobio 200 ili 300 glasova. Kakva je to demokracija", rekao je novinarima Pupovac.

15:00 Bandić neće doći jer se nalazi u Budimpešti. Prgomet će se navodno javiti telefonski.

14:50 Šandor Juhas, predstavnik mađarske manjine koji je osvojio mandat, nije želio dati izjavu nakon konzultacija s Kolindom.

14:40 "Bio je to jedan ugodan razgovor s predsjednicom. Osnovao sam savjet naših krovnih  organizacija. Preliminarno ćemo podržati Milanovića. To ne znači da ćemo podržati vladu nego pomoći mandataru za sastavljanje vlade. O davanju potpisa nekom drugom će odlučiti moja baza", kazao je predstavnik češke manjine Bilek.

14:26 "Hrvatska raste i Milanović su dobili moju podršku. Nisam razgovarao s predstavnicom Albanaca i ne znam zašto se nije priklonila koaliciji Hrvatska raste. Predsjednica nije pričala o tome da bi se manjinci trebi prikloniti bilo kojoj većini", kratko je izjavio Kajtazi.

14:05 Zastupnici svoj red čekaju u južnom salonu predsjedničkih dvora. Upravo je stigao zastupnik Roma Veljko Kajtazi.

14:00 "Naš stav je i prije kampanje bio jasan. Spremni smo podržati vladu lijevog centra pod uvjetom decentralizacije. IDS je dao potpise Zoranu Milanoviću. Vjerujemo da Hrvatskoj što prije treba vlada. Mislim da ta koalicija ima sedamdesetak zastupnika, ali to će vam reći buduci mandatar", kazao je novinarima Miletić.

13:55 Prvi na redu za konzultacije su IDS-ovci. Stigao je njihov predsjednik Boris Miletić.IDS je na izborima osvojio tri mandata. Kod predsjednice će se zadržati 15-ak minuta.

13:45 Stigla je predsjednica, naoružana rokovnikom i velikom kutijom žvakaćih guma
 

Milanović zasad ima 67 potpisa, Karamarko 59

Naime, prema do sada poznatim informacijama, predsjednik SDP-a i čelni čovjek koalicije Hrvatska raste, Zoran Milanović kod Grabar-Kitarović će doći sa 67 potpisa podrške. Uz 56 osvojenih zastupničkih mandata koalicije, Milanović, naime, ima i sedam potpisa potpore od ukupno osam predstavnika nacionalnih manjina u Saboru, te tri IDS-a i jedan reformista.

Čelnik HDZ-a i prvi čovjek Domoljubne koalicije, Tomislav Karamarko, pak, na Pantovčak će doći najmanje s 59 potpisa potpore, koliko je zastupničkih mjesta na izborima osvojila ta koalicija.  Hoće li imati veći broj potpisa iz Domoljubne koalicije javnosti nisu htjeli otkriti, poručujući da će se sve vidjeti na konzultacijama.

Kako bi dobile natpolovičnu potporu za sastavljanje Vlade i Domoljubna i koalicija Hrvatska raste vode višednevne pregovore s Mostom nezavisnih lista koji je osvojio 19 saborskih mandata. U međuvremenu je Drago Prgomet, koji je na listi Mosta osvojio saborski mandat u 1. izbornoj jedinici te je iz Nacionalnog vijeća Mosta izbačen zbog tajnog sastanka s Milanovićem, osnovao političku stranku Hrid koja, kako je rekao, ostaje u okviru političke platforme Mosta.

Prvi na rasporedu IDS

Tu su još sa po dva mandata HDSSB-a te stranka Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, Živi zid s jednim mandatom, a ne zna se ni kome će potporu dati zastupnica albanske nacionalne manjine.

Prvi će na Pantovčak doći IDS u 13.45 sati, a zatim pojedinačno slijede zastupnici nacionalnih manjina te potom Živi zid i Reformisti. Zbog službene spriječenosti na konzultacije neće doći Bandić. U 16 sati kod Grabar-Kitarović dolazi HDSSB, a u 17.30 predviđen je Most nezavisnih lista. Koalicija Hrvatska raste na Pantovčak dolazi u 18 sati, a Domoljubna koalicija u 18.45 sati.

Na kraju će se novinarima obratiti predsjednica Grabar-Kitarović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.